Dom kulture u Gračanici pripremio bogat program za desetu nedelju izolacije

Dom kulture u Gračanici je za desetu nedelju izolacije, ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom koronavirusa, pripremio novi bogat onlajn kulturni sadržaj koji će emitovati preko svojih kanala na društvenim mrežama Fejsbuk, Jutjub i Instagram.

Program "Kultura u doba korone" desete nedelje, u ponedeljk 18. maja, počinje muzikom. Pred posetiocima stranice Doma kulture Gračanica je snimak koncerta koji je etno-duet "Braća Teofilović" održao u Domu kulture u Gračanici 2013. godine.

Etno-duet "Braća Teofilović" (Ratko i Radiša) se na muzičkoj sceni pojavio 1998. godine albumom "Čuvari sna".

Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao: "Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Kada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju."

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Sledećeg dana, u utorak 19. maja predstoji najava likovne kolonije "Vidovdan 2020". 

Likovna kolonija "Vidovdan" održava se ove godine dvadesetdrugi put, a jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona.

Na njoj se dodeljuje nagrada "Longin" za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada "Dimitrije Popović" za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Kolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Kosovu.

U sredu 20. maja, Dom kulture emitovaće predstavu "Izvini mama" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini.

Preko linka će se posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Viktorija Palsi glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Za četvrtak 21. maj, predviđen je dokumentarni film "Kad legende zaćute".

Dokumentarni film "Kad legende zaćute" autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi "Kuba" i "Smešne stvari su se dogodile na putu za forum" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak 22. maja Dom kulture je najavio promociju knjiga pesnika Novice Sovrlića "Zlato Zvečana" i "Sedam pečata".

Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

U subotu i nedelju 23. i 24. maja, na programu "Kultura u doba korone" je najavljena Škola baleta.

Časove baleta će emitovati RTV Kim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Kako je saopšteno na zvaničnoj Fejsbuk stranici Doma kulture, u proteklih devet nedelja njihove programe posetilo je i pogledalo nekoliko stotina hiljada ljudi, dok su u većini programa uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.