Festival srednjovekovne muzike "Medimus" u Prizrenu 27. i 28. avgusta

Festival Medimus u Prizrenu
Izvor: Radio Televizija Gračanica

Sedmi međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ održaće se u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 27. i 28. avgusta, u organizaciji Društva prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Doma kulture „Gračanica“ i Fondacije Sveti Arhangeli.

Kako se navodi u saopštenju Doma kulture u Gračanici, „Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

Ranijih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl „Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl „Renesans“, Ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika... Festval je dobitnik nagrade „Muzika Klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

„Festival Medimus je jedan od retkih kulturnih bisera koji neguje i promoviše vrednosti uz pomoć muzike. Na poziv organizatora, imala sam veliku čast i lično zadovoljstvo da dva puta budem učesnik ovog festivala kao vokalni solista ansambla „Renesans” i ansambla „Medimus”. To je za mene predstavljalo nesvakidašnji doživljaj. Izvoditi muziku u takvom ambijentu, gde još uvek odjekuju melodije koje su stvarali i izvodili vekovima ranije naši slavni preci, samo nas dodatno podseća i obavezuje da negujemo, obnavljamo i prenosimo kulturnu i duhovnu istoriju kroz svojevrsni muzički vremeplov“ rekla je Katarina Božić, dirigent i vokalni solista.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.