Filmski centar Srbije objavio: Snima se film - "Dušan Silni"

Car Dušan Silni
Izvor: Vikipedia

Na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom odabrana su dva projekta: film "Dušan Silni" u režiji Petra Pašića koji je dobio 48 miliona dinara i film "Put do oca" Nenada Ognjenovića kome je dodeljeno 36 miliona, saopštio je juče FCS.

Scenario za film o caru Dušanu nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

"Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu".

Realizacija filma "Dušan Silni" je dragocen korak ka otvaranju tema o velikim vladarima iz srpske istorije srednjeg veka i kvalitetan putokaz za buduća ostvarenja, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju komisije.

"Put do oca", po scenariju i u režiji Nenada Ognjenovića, pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata. Glavni junak, trinaestogodišnji Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost.

on
01. Jun 2021.
Ako i ovaj film prikaze Srpske vladare kao seljake bolje da ne snimaju. Opise Srpskih dvorova imamo u pisanom obliku i sve sto bude ispod toga naici ce na zestoku osudu.
Pamet u glavu filmadzije....