Gračanica: Završena deveta „Škola filmske magije“

Škola filmske magije
Izvor: Kosovo Online

Dodelom sertifikata i promocijom muzičkog spota, koji je nastao tokom petodnevne radionice, u Gračanici je završena deveta po redu „Škola filmske magije“.

U toku „Škole filmske magije“ ostvareni stvaraoci i autori podučavali su mlade polaznike tajnama glume, režije, scenarija, montaže, kamere i produkcije, a kao finalni proizvod nastao je muzički spot kojim je ukazano na prekomerna upotrebu mobilnih telefona među decom i mladima.

Glumac Mihailo Laptošević istakao je da je zadovoljan interesovanjem, ali posebno željom polaznika da naprave nešto pametno.

„Mi, glumci i reditelji, se stalno šalimo rečenicom: `šta ćete vi da smislite, ne možete da smislite ništa`, to je neka šala i dugo vremena sam uspevao da izdržim u tome, ali kada sam video prve kadrove, sliku, kakva je to ideja, poruka, morao sam tužno da priznam poraz ovoga puta, da su stvarno genijalni. Mislim da svako mlado biće kod nas, treba da vidi poruku. Čitao sam knjigu u kojoj se u recenziji kaže mora da se odštampa u 50 miliona primeraka da svaki odrastao čovek može da je pročita, ja mislim da ovo svako mlado biće mora da vidi“, rekao je Laptošević. 

Ikao je najviše zainteresovanih za glumu, Laptošević ističe da je ove godine poraslo interesovanje i za ostale sektore kada je „Škola filmske magije“ u pitanju.

„Sada je taj broj veći, što je divno, i znači da ima mladih osoba koje nisu opsednute telefonom, nego prepoznaju bogatstvo i u drugim sektorima za film“, rekao je Laptošević.

Stefan Boškoćević iz Štrpca pohađao je časove režije i utisci su mu, kaže, fenomenalni.

"Naučili smo šta se dešava iza kamere, postupak koji je nama nepoznat, uvek smo videli ono što se dešava na platnu, ali niko od nas nije imao susreta sa onim što se dešava iza kamere. Radili smo kao jedan veliki tim, iako smo pohađali različite sektore: režiju, scenografiju, kameru, glumu ali smo svi zajedno radili, što je najbitnije. Bili smo tim i mislim da je zbog tog tima ovakav i spot na kraju“,  rekao je Boškoćević. 

Sa druge strane, Ognjenu Milovanoviću je pažnju privukao scenario. 

„Pohađao sam časove scenarija, bio sam scenarista, naučio sam dosta toga novog, na primer šta se odvija iza kamere. Trebalo nam je 12 sati da snimimo spot koji traje tri minuta što je previše oduzetog vremena, nije lako, ali smo naučili dosta toga novog“, naveo je Ognjen Milovanović. 

Škola je održana pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohije i Ministarstva kulture, a u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i „Gargantua filma“.