Ilić: Gračanici smo predstavili deo pozorišnog života u Beogradu

Pozorište
Izvor: Kosovo Online

Dolazak Narodnog pozorišta iz Beograda u Gračanicu predstavlja početak našeg plana, volje i želje da predstave teatra donesemo na ove prostore i da kroz umetnost iskažemo osećanja prema ljudima koji tu žive, rekao je za Kosovo onlajn zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dimitrije Ilić.

U Domu kulture u Gračanici izvedena je opera za decu “Bastijen i Bastijena” Volfganga Amadeusa Mocarta u adaptaciji Narodnog pozorišta u Beogradu. Gostovanjem, nacionalni teatar ima za cilj da podstakne razvoj nove mlade pozorišne publike na teritoriji Kosova, rekao je Ilić. 

“Baš zato što znamo u kakvim uslovima narod ovde živi to nam je bio i dodatni podsticaj  da na ove prostore dođemo i prikažemo bilo koji od oblika umetnosti, jer smatramo da kroz umetnost ljudi izražavaju svoju ljubav, osećanja, dušu ,svoj duh, bol, radost i patnju”, pojasnio je Ilić.

Na zahtev upravnice Narodnog pozorišta u Beogradu Ivane Vujić uspostavljena je saradnja sa Domom kulture u Gračanici.

“Bitno je da ljudima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte dolazak u Beograd i da pogledaju neku predstavu, eto mi smo došli kod vas, na vaš prag, odigramo I pokažemo jedan deo tog pozorišnog života Beograda.  Ovo je prvo naše viđanje ali nikako poslednje”, uveren je Ilić. 

Opera za decu „Bastijen i Bastijena“ Volfganga Amadeusa Mocarta izvedena je u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici.