Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" u Domu kulture

Manastir Gračanica
Izvor: Dom kulture Gračanica

U Domu kulture u Grčanici večeras će biti otvorena izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama", koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.

Kako se navodi u saopštenju Dima Kulture, reč je o prvoj posleratnoj izložbi koju organizuje Arhiv Kosova i Metohije.

Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19, do druge polovine 20. veka.

Ilustrovani materijal je prikupljen u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od strane kolekcionara sa prostora Kosova.

"Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila se u svoj zavičaj, nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva. Svesni da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM. Temu same izložbe nametnuo je veliki jubijel, koji je nadavno proslavio manastir Gračanica. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, Manastir Gračanica  predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove," kaže u predgovoru kataloga autor izložbe i direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković.

Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu "Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine", dodaje se u saopštenju.

Svečano otvaranje izložbe je večeras od 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Priština.