Izložba slika Zorana Furunovića u galeriji Doma kulture „Gračanica“

Izložba slika Zorana Furunovića u galeriji Doma kulture „Gračanica“
Izvor: Kosovo Online

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ otvoriće u ponedeljak 2. oktobra izložbu slika jednog od najznačajnijih i najpriznatijih slikara iz Prištine, Zorana Furunovića.

Kako navode iz Doma kulture, prva posthumna izložba Zorana Furunovića, dugogodišnjeg redovnog profesora i dekana Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici, je nastavak sistematizacije, proučavanja i ukazivanja na čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj stvarajućoj kulturi s kraja 20. i početka 21. veka na Kosovu.

O tome svedoči njegovo slikarstvo, kao i desetine slikara kojima je bio mentor, i u čijem radu se prepoznaju negovi poetički uticaji, koji se mogu definisati i odrednicom prištinska škola.

„Kada je reč o slikarstvu Zorana Furunovića, proces reagovanja na osnovne odrednice vremena išao je tokom što je, razume se, proizašao iz diktusa njegovog unutrašnjeg bića. Tu je reč o izražajnom osećanju bliskosti sa zemljom i njenim slojevima – shvatanje da sopstvene korene valja tražiti u njoj samoj...Konačno u tom dodirivanju sa zemljom postojala je i druga strana: nastajalo je osećanje obespokojavajućeg beskraja, izjednačenost daljine i visine i , što je veoma važno, osećanje  o njihovoj surovoj igri sa čovekom bez utočišta bačenim usred beskraja“, piše o umetnosti Zorana Furunovića, istoričar umetnosti Srđan Marković.

Održavanje izložbe planirano je za 20 časova.

Izložbu je podržalo  Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština , Opština Gračanica, kao i porodica Zorana Furunovića.