Izrada najlepših narodnih nošnji sa Kosova iz radionice u Leposaviću

Narodna nošnja
Izvor: Kosovo Online

Radionica KUD "Kopaonik" iz Leposavića za počela je sa izradom narodnih nošnji pre dvadeset godina. Prelepe kostime izrađuju sami istraživajući na terenu kako bi pronašli prave uzorke, originale, prema kojima rade replike i prelepe rekonstrukcije srpske izvorne narodne nošnje sa prostora Kosova.

Radionica broji tri žene koje izrađuju nošnje, dok je dodatno po potrebi uposleno oko tridesetak žena, vezilja iz ruralnih sredina koje rade kod svojih kuća. Broj radnica je proteklih godina smanjen, jer su unapredili vez uz pomoć mašina. 

Dušica Radosavljević radi od samog osnivanja radionice, sašiveno je kaže i izvezeno raznim ukrasima oko dvadeset nošnji. 

" Za ovo vreme od 2004. godine uspeli smo da uradimo, dvadeset kostima, rekonstrukcija da uradimo u našoj radionici. Jako smo zahvalni i zadovoljni svim našim ženama sardnicama koje rade u našoj radionici. Imali smo i tkalju koja se na žalost upokojila, više nije sa nama, ali imamo divnu saradnju sa svim ostalim ženama koje rade i perlice i šiće. Imamo starije žene koje rade vez na čarapama kući. Naš uspeh i tad se vidi na sceni i svuda u Srbiji i u inostranstvu gde god se nađemo, nošnje su nam nagrađivan i pohvaljen. Zadovoljne smo radom naših radionica", kazala je Radosavljević. 

Biserka Radosavljević zadužena je kaže za šivenje, svoj rad i trud je uložila u ovu radionicu više od deset godina. 

"Ja sam šivenje zavolela od malih nogu, a onda sam to postepeno naučila i evo radim od svoje petnaeste godine i dan danas. Prvo sam šila za svoje potrebe, a onda sam naučila i sve ostalo", priča Radosavljević. 

Sašila je dodaje ona veliki broj haljina, prsluka, pantalona od čoje, šifona i sukna. 

"Čoja je zamena za sukno, a za ostali materijal se snalazimo. U čoji ima vune, nekih pedeset posto, a ostalo je sintetika. Mi ne ispitujemo, već samo naručujemo gotov materijal.Trake se ušivaju na pantalonama na prslucima, ali radimo i haljine koje vezemo. Haljine mogu da se sašiji za dva do tri dana, ako su vezene, a prsluci zavise od traka koliko je potrebno da se zašije", dodala je Radosavljević. 

Milena Šarković na nošnjama zašiva ručno sitne i nešto krupnije detalje ukrasnim perlama, a u radionici je kaže više od deset godina. 

"Većinom radim sa perlama, sitnim ili krupnim, zavisno od modela koji se radi trenutno. Zahteva dosta razmišljanja zato što se mora nizati po šemi, jer ako jedna perla fali onda seckanje pa iznova", ističe Šarković. 

Šarković dodaje da su nošnje rađene uglavnom sa ovih prostora, ali da je potrebno mnogo vremena za izradu i ukrašavanje perlica. 

"Za izradu nakita ne može da se uradi bez desetak dana. Radila se nošnja za Peć, Gnjilane, Vučitrna i mnoga druga mesta. Leposavić ne obuhvata mnogo nakita, ali nošnja iz Peći je najlepša. Postoji i nerviranja, ali preseče se konac i idemo iznova. To mora da se završi da bude lepo. Perle se šiju na jelku, haljinama, maramama i nakiti da to bude lepo i stilski urađeno. Vez se radi mašinski i ručno dopunjava se, ali većinom mašinski vez koji se ukrašava pelama i to bude jako lepo", dodaje Šarković. 

Sve su nošnje sa ovih prostora zahtevne, dodaje na kraju razgovora Dušica Radosavljević. 

"Sve su nošnje sa prostora Kosova i Metohije zahtevne, svi motivi su različiti, svaki motiv nosi svoju dušu, svoje značenje tog mesta. Za mene su sve nošnje prelepe i za svaku nošnju treba rad ai truda i napora. Najlakše nam je kada nađemo uzorak sa terena pa onda radimo po njemu, ali kada to nemamo onda se baš na učimo", kazala je Radosavljević. 

Najviše poteškoća kaže Radosavljević imaju sa nabavkom materijala. 

"U situaciji u kojoj se nalazimo i gde živimo jako je teško doći do materijala, nabaviti materijal jer vidite i sami kod nas ne može ništa da se kupi. Sve je daleko i na razne načine dobavlja o materijal a znate i sami da to nije lako i ne znam šta da vam kažem", dodaje Radosavljević. 

Ona ističe da je ženama koje rade u radionici KUD "Kopaonik" mnogo puta u susret izašao Muzej iz Prištine koji je smešten u Beogradu. 

"Imamo lepu saradnju sa prištinski muzejom koji je u Beogradu. Bez njih zaista ništa ne bi smo uradili. Bilo koji haljitak ili motiv da uradimo mi prvo idemo na konsultacija sa njima i ako dobijemo zeleno svetlo onda idemo na dalji rad i radimo ceo komplet za ansambl, ako ne onda radimo ispravku i prepravke" kazala je Radosavljević. 

Radionica KUD "Kopaonik" iz Leposavića dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Žene iz ove radionice radile su i mnogobrojne nošnje za ostala društva širom Kosova i Centralne Srbije, a takođe i za Nacionalne ansamble "Kolo" i "Venac"  na koje su posebno ponosne, jer na najlepši način prikazuju lepote srpske tradicije i kulture.