Za KUD "Cvetko Grbić" iz Štrpca narodna nošnja na poklon od Kancelarije za KiM

Štrpce KUD narodna nošnja Kancelarija za KiM
Izvor: Kosovo Online

Predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušica Nikolić i Milena Parlić danas su u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu članovima Kulturno-umetničkog društva "Cvetko Grbić" uručile narodne nošnje čiju je izradu finansirala Kancelarija, u cilju očuvanja i promovisanja kulture, narodnih igara i običaja Sirinićke župe.

Zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić istakla je da su uručivanjem narodne nošnje ostvarili glavni cilj i pomogli da KUD " Cvetko Grbić" na najbolji način predstavlja tradiciju, kulturu i običaje tog podneblja.

"Danas sam posebno srećna što sam u Štrpcu i što imamo priliku da nakon dva, tri meseca od poslednje posete, ostvarimo neke od zadatih ciljeva, da pomognemo ovoj divnoj deci u nastojanju da sačuvaju tradiciju i kulturu Sirinićke župe, tako što smo im dodelili narodnu nošnju sa kojom će se predstavljati na najbolji način", rekla je Nikolić.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je u ime svih članova kulturno-umetničkog društva, ali i svih meštana opštine Štrpce, izrazio veliku zahvalnost Kancelariji za KiM na veoma važnoj i vrednoj donaciji.

"Zahvalnost Kancelariji za KiM na ovoj veoma značajnoj donaciji za naše kulturno-umetničko društvo. Značajna je iz više razloga, ne samo zato što će ova deca sada imati nove nošnje, već je to i značajan znak pažnje i znak da nismo zaboravljeni u trenicima kada se građani Štrpca suočavaju sa mnogo izazova. Ovakve stvari su nama itekako značajne", rekao je Jevtić.

Istakao je da ih svaki vid pomoći i podrške hrabri da istraju.

"Da istrajemo u ovom teškim vremenima, kad je teško opstati i kada je teško uopšte biti Srbin na ovim prostorima", napomenuo je Jevtić.

Umetnički rukovodical KUD "Cvetko Grbić" Dragan Nikolčević, uz zahvalnost Kancelariji za KiM na donaciji, istakao je da će upravo zahvaljujući novoj narodnoj nošnji nastaviti da održavaju i neguju tradiciju svoga kraja.

Naveo je da je Kancelarija za KiM, u saradnji sa Vladom Srbije donirala za Kulturno-umetničko društvo u Štrpcu 12 kompleta muške i 12 kompleta ženske nošnje koja će im, kako je rekao, dati volju za dalji rad.

KUD "Cvetko Grbić" iz Štrpca osnovano je 1948 godine.

Trenutno broji oko 70 članova koji su podeljeni u tri starosne grupe.