Književnici i umetnici sa Kosova u Boki Kotorskoj

galerija-akvarijus-logo
Izvor: galerijaaquarius.wordpress.com

Književnici i umetnici sa Kosova gostovaće u Boki Kotorskoj od 8. do 10. septembra u okviru promocija antologije "Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020" koju je priredio Aleksandar Dunđerin.

"Publici u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu predstaviće se, pored priređivača antologije, i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić, pesnik i kritičar Žarko Milenković, novinar i pisac Ivana Vanovac i likovna umetnica Miljana Dunđerin", navodi se u saopštenju Kulturnog centra "Akvarijus" u Severnoj Mitrovici.

Antologija "Neodoljiva teškoća postojanja", čiji je izdavač "Alternativna" iz Severne Mitrovice najpre će biti predstavljena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju "Mirko Komnenović" od 20 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20 časova, antologija će biti promovisana u Kotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Kosova biće novinar Predrag Nikolić.

U subotu 10. septembra "Neodoljiva teškoća postojanja" biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine Tivat Željko Komnenović.

Organizator ovih događaja je Matica Boke, suorganizatori su Udruženje "Šta hoćeš", Srpsko pevačko društvo "Jedinstvo" (Kotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i Opština Tivat.

Knjiga "Neodoljiva teškoća postojanja" rezultat je Dunđerinovog desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Kosovu.