Ko je čuvena “Kosovka devojka” čijoj su se lepoti svi divili i kako je izgledala

Kosovka devojka
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Skica za delo "kosovka devojka" Uroša Predića nastala je 1914. i bila je namenjena Kolu srpskih sestara za izradu razglednica koje bi bile prodavane u humanitarne svrhe, međutim, malo ko zna da je model devojke koju je slikar naslikao zapravo stvarna osoba, piše Objektiv.

Kosovka devojka je glavna ličnost u istoimenoj srpskoj narodnoj pesmi. Ona je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, tražeći verenika, kuma i devera – Toplica Milana, Miloša Obilića i Kosančić Ivana.

Međutim, nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi viteza Pavla Orlovića, i dok njemu pomaže on joj otkriva da su sva trojica junaka koje traži poginula u bici, nakon čega on umire na njenim rukama.

Pesma “Kosovka devojka” ubraja se, zajedno sa pesmom “Smrt majke Jugovića”, u najlepše narodne pesme ikada nastale u Srbiji i kao takva poslužila je kao inspiracija slavnom realisti Urošu Prediću koji je 1919. svetu predstavio istoimenu sliku.

Kao inspiracija za lik Kosovke devojke, Prediću je poslužila stvarna osoba – Beograđanka Leposava Stanković, o kojoj se jako malo zna.

Rođena je 1899. godine što znači da je, kada je "Kosovka devojka" nastala imala 20 godina.

Poznata je samo jedna fotografija na kojoj se može videti kako je Leposava izgledala, a na kojoj se ona nalazi treća sa leve strane.

Zna se i da se Leposava udala i da se nakon toga prezivala Lulik, a prema dostupnim informacijama najverovatnije je ceo život provela u Beogradu, jer još uvek ima ljudi koji je pamte iz poznijih dana života i koji kažu da je i u starosti je bila prelepa.

U listu Politka od 3. marta 1995. objavljeno je da je "Umrla “Kosovka devojka" u Beogradu, 2. marta ujutru, u 96. godini, zauvek ovekovečena kao dvadesetogodišnjakinja na čuvenom platnu Uroša Predića "Kosovka devojka".