Kulturni centar "Dragica Žarković" obilaskom osnovnih škola u Severnoj Mitrovici obeležio Savindan

Literarni i likovni radovi
Izvor: Kosovo Online

Kulturni centar "Dragica Žarković" iz Severne Mitrovice i ove godine je uspeo da, uprkos situaciji sa koronavirusom, organizuje obeležavanje školske slave Svetog save.

Učenici osnovnih škola danas su ugostili predstavnike mitrovačkog kulturnog centra i uz prigodan program, uz poštovanje epidemioloških mera, predstave svoje literarne i likovne radove.

Direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović istakao je da je koronavirus poremetio mnoge planove, ali da se u toj ustanovi trude da, koliko im to uslovi dozvole, kultura bude zastupljena i da građani Severne Mitrovice ne ostanu uskraćeni za kulturna dešavanja.

"Čitavih godinu dana problem svima nama pravi pandemija koronavirusa. Mi nismo dozvolili da se ova tradicija prekine već u okolnostima kakve su uspeli smo da sa našim domaćinima osnovnim školama 'Branko Radičević' i 'Sveti Sava' organizujemo jedan skroman program kako bismo obeležili i Svetog Savu, ali i kazali nešto iz dečjeg ugla o školi u vreme koronavirusa", rekao je Radomirović.

Profesor srpskog jezika u OŠ "Branko Radičević” Nikola Pačariz rekao je da su deca uprkos svim problemima uspela da naprave pregršt lepih radova.

"Živeći u ovim teškim vremenima naši učenici su uspeli da smognu snage i želje da napišu nešto što ni smatraju da je lepo da to ostane kao neki trag detinjstva kao neka lepa sjajna zvezda na nebu", kazao je Pačariz.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Milorad Jovanović napomenuo je da ta škola sa ponosom nosi ime srpskog sveca i da su se učenici potrudili da sa svojim radovima opravdaju ugled ove ustanove.

"Naša deca su se potrudila, naši učenici su odradili radove na temu Savindan i danas smo se okupili da saslušamo tu decu i da vidimo kako je sve to izgledalo", rekao je Jovanović.

Učenice Anđela Kasalović i Barbara Stojković pročitale su svoje radove i pokazale da se škole u Severnoj Mitrovici imaju čime ponositi.

Događaj je obeležen uz prosustvo ograničenog broja ljudi, u skladu sa preporukama i merama protiv širenja koronavirusa.