Kurir: Petrit Haljiljaj pokušao da uslovi organizatore izložbe u Beogradu

Petrit Halilaj
Izvor: Kurir

Umetnik sa Kosova Petrit Haljiljaj pravi sebi publicitet i pokušava da svoje povlačenje učešća sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu predstavi u stranim medijima kao veliki skandal, ali kako piše “Kurir”, ovim potezom samo šteti sebi.

Naime, on je pre nekoliko dana objavio otvoreno pismo, objavljeno u Artnetu, gde tvrdi da “organizatori Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli R. Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje”.

Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Haljiljaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time "ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe "Sanjari" koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin.

Oktobarski salon, popularno Beogradsko bijenale, služi pre svega da umetnici predstave kustosima i kolekcionarima iz celog sveta svoj rad, a na njemu najmanje ima mesta za politiku. Aleksandar Ilić v.d. direktor Kulturnog centra Beograda povodom objavljivanja otvorenog pisma Petrita Haljiljaja izjavio je za Kurir, da je “insistiranje da se Kosovo potpiše kao zemlja porekla umetnika grubo kršenje Međunarodnog prava i politike gde se Kosovo i Metohija mogu jedino potpisati kao neodvojivi deo Republike Srbije koja ne priznaje nezavisnost naše južne pokrajine”.

Organizatori nisu ni u jednom trenutku osporavali rad pomenutog umetnika niti uticali bilo kako da se umetnik oseća manje prihvaćenim, šta više, bio je i više nego dobrodošao u Beograd. Kulturni centar Beograda nema nameru da uskraćuje bilo kakva prava umetnicima bez obzira na njihovo preklo.

Oktobarski salon trebalo bi da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstaviće radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Beni
31. Jul 2020.
Sta ti treba da idesh kod racista u zemlje millosheviq molim svi albanci na balkana nikad ne idite kod derzhave balknskog kasapa
D.
31. Jul 2020.
Sve dok ima ovakvih "ljudi" i na jednoj i na drugoj strani nikada nećemo živeti kako treba. Uvek ćemo biti jadni i zaslepljeni politikom veliko srba, ustaša, siptara itd itd... Generalizovati da su svi isti 'Miloševićeva zemlja' i slično je jadno.
Beni, uživaj u životu i nadji nešto lepo čime ćeš se baviti, ostavi politiku i ne mrzi, iskisti tu energiju i uradi nešto dobro...
Sa il
31. Jul 2020.
Lično pravo. Poštovanje. Konačno, Oktobarski salon je 15ak godina unazad postao "čardak ni na nebu, ni na zemlji". Ostalo je samo respekrabilno ime, ne i sadržaj.