Učesnici likovne kolonije "Vidovdan 2020“ posetili Prizren

Učesnici likovne kolonije "Vidovdan 2020" posetili Prizren
Izvor: Radio Mitrovica Sever

Akademski slikari koji učestvuju na likovnoj koloniji "Vidovdan 2020“ posetili su Prizren, Svete Arhangele i Bogorodicu Ljevišku. Prema programu rada ove kolonije u organizaciji Doma kulture "Gračanica“, slikari obilaze najvažnije kulturne i duhovne spomenike na Kosovu, javlja Radio Mitrovica Sever.

Urednik Galerije Doma kulture "Gračanica“ Nebojša Jevtić smatra da je ovo važan trenutak u kome se savremeni slikari sa Kosova neposredno susreću sa srpskom srednjovekovnom umetnošću.

"Slikarstvo Bogorodice Ljeviške je sam vrh naše umetnosti i slikari modernog izraza i shvatanja bi trebalo da budu neposredno u kontaktu sa njim. Imali smo retku i posebnu privilegiju da prisustvujemo službi u Bogorodici Ljeviškoj“, rekao je za RTV Kim istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

Svetu liturgiju u Bogorodici Ljeviškoj služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom, prorektorom prizrenske Bogoslovije ocem Isidorom i prizrenskim sveštenicima.

U Bogorodici Ljeviškoj i u Prizrenu, prvi put posle 1999. godine, bio je i mladi slikar iz Suve Reke Petar Petrović Ksiropotam. Današnju posetu i koloniju „Vidovdan 2020.“ smatra važnim za svoj umetnički razvoj. Budući da je Suva Reka u neposrednoj blizini Prizrena, ovo mu je bila jedna vrsta povratka u zavičaj.

"Šetam ulicama, gledam u ogromne kamene zidove koji su podeljeni drvenim gredama. Ti zidovi su deo kuća i poput su barijere koja deli dve strane. Sa jedne strane sam ja koji se pita šta je iza tih zidova. Šetanjem tim ulicama dolazim do dragulja, čudotvornih spomenika koji nose teret vremena“, rekao je Petrović.

Osim Ksiropotama Petrovića, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji povodom Vidovdana učestvuju i Dragoslav Božović iz Zubinog Potoka, Goran Mihajlović iz Šilova, Igor Čepkenović iz Lipljana, Miljana Dunđerin iz Severne Mitrovice, Marija Mojović Filipović iz Raniluga, Miloš Bogdanović iz Novog  Brda, Filip Ristić iz Štrpca, Miloš Mitrović iz Gračanice, Anđela Radenković iz Severne Mitrovice i Vesna Sekulić iz Leposavića.