Narodno pozorište u Prištini ruši sve granice i rekorde od Kosova do Krima

NPP
Izvor: NPP

Glumci iz Gračanice uspeli su ovog meseca da ukinu umetničke "takse" i pređu sve rampe i granice, istovremeno igraju na matičnoj sceni i odlaze na gostovanja, drže školu glume, spremaju se za premijeru dokumentarnog filma o sedam decenija postojanja pozorišta "Uprkos svemu", ali i za festival antičkog teatra koji će se početkom juna održati na Krimu, pišu Večernje novosti.

Tokom februara NPP je zabeležilo rekordan broj aktivnosti, istovremeno pripremajući nove naslove na repertoaru te kuće.

"Pored redovnih i gotovo svakodnevnih proba Goldonijevih „Ribarskih svađa“ u režiji Milana Karadžića, čije je prvo izvođenje najavljeno za 25. mart u Gračanici, naše pozorište ovog meseca je već imalo jednu premijeru i osam gostujućih igranja, sedam različitih predstava na svom repertoaru", kaže upravnik Predrag Radonjić.

"Takođe, predstava „Krv crvenog petla“ po tekstu Miloša Latinovića u režiji Jovane Tomić, urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Nišu, izvedena je početkom februara kod nas premijerno, a potom dva puta zaredom u Nišu", dodao je Radonjić.

Iza prištinskog ansambla sa sedištem u Gračanici je i veoma uspešno gostovanje u Skoplju, gde su pred oko šest stotina posetilaca Makedonskog narodnog teatra odigrali Gogoljevu „Ženidbu“ u režiji Milana Karadžića i koprudukciji sa SNP, ispraćeni burnim aplauzom i pozivima za nova gostovanja.

Veoma zapaženu predstavu „Žene iz Troje“, koju je po motivima Euripidove tragedije adaptirao i postavio na scenu Nebojša Bradić krajem prošle godine sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, kako ističe Radonjić igraće u junu na Festivalu antičkih teatara u gradu Kerču na Krimu.

"Inače, tokom sezone redovno obilazomo gradove širom Srbije. Tako je „Ivkova slava u Prizrenu“, emotivna predstava koju je prema savremenim prilikama na Kosovu, inspirisan delom Stevana Sremca adaptirao i režirao Bojan Stojčetović, odigrana početkom meseca u Kraljevu, a dogovoren je nastup u Novom Sadu. Na sceni SNP svoj termin će u martu imati i naša „Ženidba“, a svoj redovni repertoarski život u Leskovcu održava i predstava mlade dramaturškinje Isidore Milosavljević „Ako se probudiš ili kao da je važno“ u postavci Nenada Todorovića koju je sa pozorištem iz ovog grada uradio naš teatar. Ova predstava pozvana je i na gostovanje u Šabac sredinom marta", naveo je upravnik.

Čelni čovek teatra otkriva da ih do kraja godine očekuju i tri nove predstave: premijere komada „Nesporazum“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića, Sterijini „Ajduci“ u rediteljskom čitanju i adaptaciji Anđelke Nikolić i praizvedba teksta Aleksandra Jugovića „Placebo“, koji na scenu postavlja Isidora Goncić. Poseban događaj u tekućoj sezoni, po Radonjićevim rečima, očekuje se na proleće:

"U maju i jedna festivalska premijera. Publika će prvi put biti u prilici da vidi dokumentarni film „Uprkos svemu“ o nesvakidašnjem 70-godišnjem postojanju i radu naše kuće, autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića“, najavio je Radonjić.

Časovi glume

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici, uprkos malom broju zaposlenih i specifičnim okolnostima, osmislilo je i novi kulturni sadržaj za najmlađe sugrađane: svake srede organizuju časove glume na sceni u Gračanici. Školu vode glumci Narodnog pozorišta, a pohađaju je deca različitog uzrasta.

Stigli i na "Krušku"

Dečija predstava po tekstu i u režiji Radmile Knežević "Uspavana lepotica" dva puta, zaredom, našla se u februaru na festivalu "Kruška" u Kruševcu, a dečije ostvarenje "Sirano" po tekstu Igora Bojovića u režiji Nenada Todorovića, čija je premijera bila krajem januara u Gračanici izvedena je i u Zvečanu i Leposaviću.