Nikolić: Film "Heroji" govori o Srbiji nakon Kosovskog boja

Heroji
Izvor: Promo

Reditelj filma "Heroji" koji je, smešten u Srbiju nakon Kosovskog boja i koji će biti prikazan na FEST-u, Goran Nikolić rekao je da je film poseban po odsustvu dijaloga do koga nije došlo ne zbog težnje da bude drugačiji već iz autorskog sagledavanja trenutka kada se Kosovska bitka završila

"Kada sam postepeno koncipirao likove shvatio sam da će film jednostavno morati da bude bez dijaloga", rekao je Nikolić za Tanjug i dodao da je Srbiju sagledavao kao zemlju u kojoj je kada je po pitanju opšte atmosfere tada sve zaćutalo, kao u nekom vestern području.

Prema njegovim rečima, nakon bitke u kojoj je izgubljeno mnogo života "više nema mesta govorancijama - to je momenat kad je Srbija zaćutala na neko vreme".

Glavni lik ratnika, kog igra Mladen Sovilj, je ćutljivi "samurajski tip koji nema potrebe da govori jer težina situacije koju oseća u utrobi ga sprečava da smogne snage da sklopi prosto-proširenu rečenicu".

Tu je i dečak koji se kao "necivilizovano biće isključivo izražava kroz neartikulisane zvukove", kao i Turci koji su za Nikolića "omnipotentna zla pojava, kao kauboji u "Buč Kesidi i Sandens Kid" kojima nikad ne vidimo lica".

Prema njegovim rečima, vrlo verovatno je određen broj srpskih ratnika duboko u sebi mislio da je to bitka gde se neće izvojevati pobeda, ali da je presudio osećaj da se vredi boriti za ono što imaš.

"I moj glavni junak zajedno sa dečakom koji ga prati u jednom momentu je doveden do tačke gde će, koliko god da situacija ne ide njima u prilog, njihov instinkt biti da se bore za ono što imaju", naglasio je Nikolić.

"Heroji" su snimani u skoro gerilskim uslovima, ali se Nikolić trudio da to ne izgleda tako, pa je istraživao funduse kao bi našao odgovarajuće rekvizite.

Uspeo je da pronađe mač i šlem koje je koristio Žarko Laušević igrajući Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu" (1989) reditelja Zdravka Šotre,

"Mene nije toliko privukla ta informacija koliko su mi štit i mač zaista izgledali kao da su za lik u mom filmu, koji predstavlja sve muškarce koje istorija nikada neće upamtiti kao što je upamtila Obilića i ostale heroje", istakao je Nikolić.

Nikolić očekuje da gledaoci filma imaju različitu percepciju o njemu.

"Kada razmišljam o ljudima koji nisu odavde mislim da će film svakako moći da iskomunicira sa njima jer se bavi temama koje su univerzalne i ne moraju da se vezuju samo za našu zemlju", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, "Heroji" su film "koji će moći Eksimi da gledaju i da će ga razumeti".