Otvorena likovna kolonija "Mladen Popović" u okviru Mitrovačkog festivala kulture

Otvaranje likovne kolonije na Mitrovačkom festivalu kulture
Izvor: Facebook

U okviru 28. "Mitrovačkog festivala kulture" danas je svečano otvorena likovna kolonija "Mladen Popović" i priređena izložba pod radnim nazivom "Omaž Mladenu Popoviću" u čast ovog umetnika koji je radio i stvarao na Kosovu.

Organizator festivala je Kulturni centar "Dragica Žarković", a u okviru festivala svoje radove predstaviće i učesnici likovne kolonije.

Dvadeset umetnika će u narednim danima stvarati dela koja će ostati mitrovačkom kulturnom centru.

Likovnu koloniju je otvorila načelnica društvenih delatnosti u Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica Svetlana Pindović, koja je svim učesnicima poželela dobrodošlicu i izrazila nadu da će im Kosovska Mitrovica probuditi stvaralački duh.

Direktor Kulturnog centra "Dragica Žarković" Milan Mihajlović rekao je da mu je čast što je centar ugostio ovoliki broj umetnika i da se nada da će radovi koji će ostati biti pravi pečat onoga što će se dešavati u narednim danima.

"Ostaće nam prave, dobre, vredne stvari što će našem kulturnom centru biti na čast, da u svom naručju imamo dela koja ćemo jednog dana moći da prikažemo u svojoj galeriji. Likovna kolonija traje jako dugo i očekuju nas mnoga dešavanja, ali raduje nas kada vidimo spoj mladosti i iskustva na otvaranju ove likovne kolonije. Nadam se da će i umetnici u susretu sa našim sugrađanima, pejzažima, panoramama, svetinjama nađu inspiraciju za svoja umetnička dela", istakao je Mihajlović.

Likovni stvaraoci koji su u Severnu Mitrovicu došli iz regiona prezadovoljni su utiscima i toplinom sa kojom su dočekani u gradu na Ibru.

Slikarka iz Beograda Irina Černjavski-Šantrić je čest gost Severne Mitrovice. Prema njenim rečima, ona se uvek rado vraća na Kosovo, a ovakve manifestaciju su neprocenjive.

"Iskreno rečeno, smatram da su kulturne manifestacije zaista jedno neprocenjivo blago grada, nacije i opstanka na ovim prostorima. Kultura je nešto što će spojiti svet, kultura neguje ljubav, pogotovo umetnici koji su mirotvorci koji svojom maštom grade i ulepšavaju svet. Što je više manifestacija ovakvog tipa svakako će i naš narod i svet, uopšte, biti srećniji", rekla je Černjavski-Šantrić.

Mitrovački festival kulutre zvanično je otvoren juče koncertom Slavka Banjca i Danice Krstić, a trajaće do nedelje kada se takmičenjem Kulturno-umetničkih društava završava ovogodišnji festival.