Poziv za mališane sa Kosova da se jave na konkurs "Domovina se brani lepotom i znanjem"

konkurs
Izvor: Dečiji kulturni centar Beograd

Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, raspisao je umetnički konkurs za decu mlađeg školskog uzrasta, pod nazivom "Domovina se brani lepotom i znanjem'" i to sa ciljem da deca širom Srbije i dijaspore, inspirisana lepotama svoje domovine, iskažu svoje kreativne potencijale kroz umetničke medije.

"Ideja nam je bila da pokažemo lepote naše zemlje, imali smo prilike ranijih meseci da organizujemo umetničke konkurse  onlajn i zaista su se javljala deca, pa bukvalno iz čitavog sveta, ali nismo dobili dovoljno prijava dece sa Kosova i zato nam je bila želja da se ovoga puta baš namenski  okrenemo pozivu deci sa Kosova da se više aktiviraju i da pokažu tu svoju darovitost i talente koje poseduju. Mi smo čuli i od Peđolina koji je gostovao baš nedavno u nekim školama na Kosovu, gde je video darovitost te dece u mnogim sferama i u muzičkom i u literarnom smislu, zašto onda ne bismo videli i ovde u Beogradu kako ta deca lepo pišu, kako ta deca lepo slikaju i pevaju", rekla je urednica  programa za odnose s javnošću Dečijeg kulturnog centra Ivana Teodorović Stojanović za Kosovo onlajn.

Kako je istakla, kada prođe ova epidemiološka situacija, postoji želja i volja DKCB da pozovu svu decu sa Kosova koja budu učestvovala na konkursu da dođu u Beograd.

"Želimo da ih ugostimo i da za njih napravimo jedan lep muzičko scenski program gde će nastupati i Minja Subota i Peđolino i Leontina Vukomanović i mnogi drugi prijatelji dece i na taj način da se upoznaju sa vršnjacima iz Beograda i iz drugih krajeva iz Srbije i dijaspore, da se svi lepo okupimo, kako smo to već navikli i da razmenimo ta lepa iskustva, da se družimo, da uživamo u umetnosti i kulturi", ispričala je Teodorović Stojanović.

Inače, poeziju, prozu, fotografije likovnih radova i umetničke fotografije učesnici konkursa mogu poslati na mejl [email protected]. Najbolji radovi, koje će odabrati stručni žiri, biće objavljeni na sajtu DKCB.

Pored stručnih saradnika i umetničkih pedagoga iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, stručni žiri činiće naši eminentni kompozitori, pevači i pisci za decu - Minja Subota, Predrag Vuković Peđolino, Leontina Vukomanović i Slobodan Stanišić.