Radovi na temu "Kosovski zavet" biće predstavljeni Novom Sadu

kosovski zavet
Izvor: Riznica

Radovi na temu "Kosovski zavet", nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski Božur" iz Vrbovca kraj Vitine, biće predstavljeni u Novom Sadu, od 9. do 12. jula, na "Tesla global forumu", prenosi Radio Kontakt Plus.

Blizu 200 literarnih radova sa Kosova, ali i iz regiona, inspirisanih temom kosovskog zaveta pristiglo je na ovogodišnji konkurs.

"Raduje činjenica da smo dobili radove čak i iz Rusije. Bilo je dosta pristiglih radova iz regiona iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što jača karakter međunarodne saradnje našeg kluba. Takođe pojedine škole imale su svoje učenike koji su slali crteže, pesme i delili svoje priče o Kosovu i Metohiji", kaže osnivač Knjižvnog kluba "Kosovski božuri" Milan Dajić. 

Pravo učešća na konkursu imale su osobe starosti do 30 godina, a najbolje radove birao je žiri u sastavu: interpretatorka etno muzike Biljana Krstić, srpski prozni pisac Vesna Kapor i urednik govorne redakcije "Forum" Andrijana Popadić.

Glasanjem posredstvom društvenih mreža, izabrani su i pobednici ovogodišnjeg konkursa u kategoriji srednjoškolaca i studenata.

Priča studentkinje Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Nevene Petronijević, najbolje je ocenjena od žirija, dok je za pesmu "Lazarev zavet" nagrađen Marko Pajić.  

Najlepši crtež nastao je iz ruku Anđele Ilić.

Najviše glasova publike pobrala je Dragana Anđelić iz Beograda za pesmu "U duši duše", dok je ocenom žirija publike najlepši literarni sastav bio "Kosovski zavjet"  Andree Suknović iz Podgorice. Crtež njene zemljakinje, Katarine Višić iz Tivta, takođe je proglašen je za najbolji.

Po rečima Dajića, Književno udruženje iz Vrbovca je osnovano u cilju usmeravanja mladih da se bave kulturom i stvaralaštvom.

"Želimo da se kroz druženje i takmičenje upoznajemo i sarađujemo na projektima", rekao je Dajić.

Na kraju takmičarskog dela učesnicima su dodeljene zahvalnice i diplome.

Organizatori konkursa naglašavaju da na ovaj način žele da očuvaju srpski kulturno-istorijski identitet na prostorima Kosova i Metohije i najavljuju štampanje zbornika radova.