Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu

Sabor u Osojanu posvećeh mitropolitu Amfilohiju
Izvor: Radio Kim

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ organizuju od 5. do 7. avgusta „Đedov sabor“ u znak sećanja na mitropolita Amfilohija, prenosi Radio Kim.

„Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz gračaničkog Doma kulture.

Program „Đedovog sabora“

Za četvrtak, 05. avgust je u 20.00 zakazano otvaranje sabora projekcijom filma "Dostojan" posvećenog mitropolitu Amfilohiju. U nastavku sledi prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku”, kao i pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

U petak, 06. avgusta, će sa početkom od 19.00 biti održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića).

U programu će učestvovati urednik „Zbornika“ Mikonja Кnežević, profesor Filozofskog fakulteta, ali i pesnici: Novica Sovrlić, predsednik Кnjiževnog društva Кosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana, Ranko Đinović iz Đakovice, kao i narodni guslar Rajo Vojinović.

Program će biti nastavljen u subotu, 07. avgusta 2021. od 08.00 svetom arhijerejskom liturgijom. Uslediće dobrodošlica Vladike Teodosija, a u ime povratnika iz Osojana govoriće Milivoje Repanović. Prisutnima će se potom obratiti mitropolit Joanikije.

Uslediće kulturno-umetnički program u izvođenju КUD „Кopaonik“ koji će u okviru programa „Starosrpski izvori“ kazivati stihove mitropolita Amfilohija.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece, podseća se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“ dostavljenog medijima.