Sestre Gobović: Pesma „1389" govori o Kosovskom boju, svetinjama i precima, ponosne smo

Sestre Gobović
Izvor: RTS

Sestre Gobović, Marija i Marina, umetnice koje neguju muzičku tradiciju balkana, objavile su video spot za pesmu „1389" koji je sniman na Kosovu, kojim su najavile izlazak studijskog albuma u decembru, prenosi RTS.

Pesma i spot su objavljeni na „Jutjub" kanalu PGP RTS.

“Pesmu 1389, za nas je iskomponovao Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a, radio je i muziku, tekst i aranžman. Jako smo srećne i ponosne što smo i ekranizovale ovu pesmu. Snimale smo na Kosovu. Sama pesma govori o Kosovskom boju, o našim precima, svetinjama, Visokim Dečanima", rekla je Marija Gobović.

Dodaje da su uložile ogroman trud, energiju i emociju radeći na ovoj pesmi.

Sestre vode dečji hor „Slavujčići", pri Hramu Svetog Save a dugogodišnje iskustvo i ljubav prema izvornoj muzici prenose i na mališane u dijaspori.

Pesma koju izvode pod imenom Srbija, ove godine u Vrnjačkoj Banji, na manifestaciji „Srbija više od lepote" proglašena za najlepšu pesmu o Srbiji.

Spot za pesmu 1389 snimale su na više lokacija - u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika knezu Lazaru, na tvrđavi Zvečan, u manastiru Visoki Dečani, na Kalemegdanu i u mestu Mrsać kod Kraljeva, gde su snimljeni kadrovi sa vitezovima.

„U spotu učestvuje i KUD ‘Kosovski božuri‘ iz Kosovske Mitrovice, KUD ‘Folklor je više od igre‘, kao i đaci našeg dečjeg hora ‘Slavujčići‘ koji nas dve vodimo pri Hramu Svetog Save", dodala je Marina.

Ističe da je ponosna na to što je pesma Srbija - čiji je autor muzike i teksta, uz aranžman Saše Miloševića, proglašena kao najlepša pesma posvećena republici Srbiji, i da ona predstavlja spoj vere i tradicije - za šta se dve pevačice godinama zalažu.

Producent celog albuma pod nazivom Lepota je u tradiciji je Vlada Panović. Članovi fondacije u Filadelfiji „Nikola Tesla" čuli su pesmu 1389, i za taj rad - opredelili Mariji i Marini specijalnu nagradu.