Pesmama sa Kosova i Metohije osvojila prvo mesto na festivalu folklorne muzike u Rumuniji

Vera Stolić
Izvor: Politika

Vera Stolić, studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, raskošnim talentom iza sebe je ostavila 29 takmičara i bila prva na najvećem svetskom nadmetanju folklorne muzike, koji je krajem jula održan u gradu Braila, u Rumuniji, prenosi Politika.

Ona studira na Katedri za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, a publici se predstavila pesmama s Kosova i Metohije, nastupivši u autentičnoj tradicionalnoj narodnoj nošnji iz nekadašnjeg carskog srpskog grada Prizrena.

Studentkinja iz Kraljeva bila je jedini predstavnik Srbije, a briljirala je među ostalih 29 učesnika iz Rumunije i Moldavije. Pojašnjava da su se za taj uži krug javljali onlajn, slanjem snimaka izvođenja dve numere i da je stiglo ukupno više od 100 prijava za 15. Internacionalni festival folklorne muzike.

“Bila sam presrećna kada sam se plasirala u uži krug, jer je veoma veliki uspeh uopšte učestvovati na ovom nadmetanju. A prvo mesto uopšte nisam očekivala, utisci se još nisu slegli, konkurencija je bila prejaka i svi kandidati su bili izvanredni”, pojašnjava Stolićeva i dodaje da je učesnike pratio orkestar „Lautari” iz Moldavije, pod dirigentskom palicom maestra Nikolaja Botgrosa.

Iako se njena izvedba neverovatno razlikovala od nastupa ostalih izvođača, publika je, kaže, razumela i oduševljeno reagovala na pesme „Preleteše ptice lastavice” i „Oj, coko, coko”. Ova druga se toliko svidela i takmičarima iz Rumunije pa su odlučili da je uskoro izvedu u jednom popularnom televizijskom šou-programu.

“Pesme sam odbrala s profesorkom s akademije dr Sanjom Ranković, čija mi je podrška davala vetar u leđa, kao i pomoć prof. dr Nicea Fracilea, s Akademije umetnosti u Novom Sadu. U okviru Katedre za etnomuzikologiju postoji i ansambl „Tradicija viva”, čija sam članica, a vodi ga pomenuta prof. Radenković. Često nastupamo i to iskustvo mnogo mi znači, nastojimo da negujemo i očuvamo tradicionalnu muziku”, pojašnjava Stolićeva, koja je poreklom iz Prištine, pa zato pesme iz tog kraja mnogo voli.

Ljubav prema muzici nasledila je od majke koja predaje muzičko u osnovnim i srednjim školama u Kraljevu, ali i oca koji peva u lokalnom ansamblu. Završila je tradicionalno pevanje u kraljevačkoj srednjoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac”, u kojoj i njena sestra pohađa solo pevanje.

Na duhovnim akademijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori često izvodi dve svoje pesme. Za prvu, „Oj, Lazare”, tekst je sama pisala, muziku joj je radio kompozitor Dragan Nikolić, a spot za nju snimila je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i podršku opštine Budva. Drugu, kompozitora Slavka Stefanovića, „Filigran”, premijerno je izvela 2021. godine na Saboru narodne muzike na RTS-u.