"Škola filmske magije" ponovo u Gračanici

Škola filmske magije.jpg
Izvor: Radio Kim

U Gračanici je danas počela sedma "Škola filmske magije" u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i „Gargantua films“ iz Beograda, prenosi Radio Kim.

U školi koja ima za cilj da upozna, na prvom mestu mlade, sa znanjima iz sveta filma i filmske industrije ovogodišnji predavači i polaznici krenuli su na časove na kojima će se učiti gluma, režija, scenario, zvuk, montaža, produkcija i kamera.

„Kako da vam odgovorim šta je recept za uspeh u svetu filma? Odgovor je jednostavan – ljubav! Kada vam srce zaigra, kada volite da radite svoj posao, kada ste srećni“, rekao je na konferenciji za novinare Mihailo Laptošević, glumac i redovni predavač u Školi filmske magije.

On ima dugogodišnje iskustvo u radu sa decom i omladinom na Kosovu i Metohiji, režirao je nekoliko predstava sa Amaterskim pozorištem „Janićije Popović“ i smatra da mladi i deca ovde imaju veliki potencijal i želju da se bave sedmom umetnšću.

„Igramo se, šalimo se, saznajemo nešto novo, radujemo se svakom vidjenu, svakoj nervozi, svadji koja će se možda dogadjati tokom rada. Napravićemo nešto lepo kao i svake godine“, poručio je Laptošević.

Jordančo Petkovski koji vodi radionicu produkcije očekuje uspešan rad i dobar rezultat radionice iz koje je u proteklom periodu već izraslo nekoliko mladih ljudi koji će ostati u svetu filma.

„Već znamo šta možemo da očekujemo i gde smo zapravo došli, da nas čekaju jako inteligentne mlade osobe koje su željne kulture, filma”, poručio je Petkovski.

Vežbe, analize stranih i domaćih filmova, ali i praktičan rad na terenu u okviru Škole imaće polaznici kursa režije koji vodi Dejan Radovanović.

“Odlučili smo se da imamo dve teme, neke koje bi čisto možda pomogle polaznicima da ih usmerimo. Jedna tema je San ili java i druga je Potraga. Kod prve teme postoji cilj da probamo da pružimo smernice i da polaznici imaju uvid u čitavu lepezu i čitav spektar mogućih magičnih filmskih sredstava, da se ispričaju priče koje su fantazija i snovi”, rekao je Radovanović.

Školu su podržali Ministarstvo kulture republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.