U Gračanici otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta Priština

Gračanica - Narodno pozorište Priština - Nove prostorije
Izvor: RTV Kim

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta "Priština" čime je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor pozorišta Predrag Radonjić, prenosi RTV Kim.

Radonjić istako je da su nakon dobijanja prostorija u Domu kulture „Gračanica“ 2014. godine, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uspeli da izgrade 250 kvadrata dodatnog prostora i prilagode scenu pozorišnim potrebama.

"Ovo je rezultat četvorogodišnjeg ulaganja i nadam se samo jedna etapa u razvoju i profesionalizaciji prištinskog pozorišta koje je nekad bilo velika i ogromna kuća, a čini mi se da smo danas sa našom misijom i rezultatima ponovo to postali i da možemo biti primer drugim pozorištima koja rade i fukcionišu u mnogo uređenijim i stabilnijim uslovima", rekao je Radonjić.

Izgradnja novih prostorija za NPP je velika investicija za Gračanicu, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović.

"Ponosan sam što je Narodno pozorište iz Prištine izmešteno u Gračanicu, jer tako ona postaje kulturni centar dešavanja na Kosovu i Metohiji i to ohrabruje naš narod. Kontinuitet investicija naše države u svim oblastima je veoma bitan", kazao je Popović.

Ministarstvo kulture je u ovoj godini izdvojilo oko 2 i po miliona dinara za projekte na centralnom Kosovu, istako je Miodrag Ivanović ispred Ministarstva kulture.

"Ministarstvo će i dalje nastaviti da ulaže ne samo u finansijskom smislu već i drugim sredstvima i dati podršku svemu što se bude dešavalo na ovim prostorima. Veoma je bitno da se kulturna dešavanja odvijaju zbog opstanka naroda u ovoj enklavi", kazao je Ivanović.

Na otvaranju novih prostorija Narodnog pozorišta prisustvovao je i zamenik direkotra kancelarije za KiM, Dušan Jovović, koji je poručio da „ulaganjem u kulturu ulažemo u sebe“.

"Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije, raširilo se svuda ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Produkcija je ovde izvanredna. Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralštva Južne Srbije", rekao je Jovović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom kulture priprema više od 50 projekata na Kosovu koji za cilj imaju promociju i očuvanje kulturne baštine.