U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture "Gračanica", bez obzira na epidemiju virusa kovid-19, za Vidovdanske svečanosti sprema "redovan" repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 4. juna kada će u galeriji Doma kulture početi "Vidovdanska likovna kolonija 2020", prenosi Radio Kim.

Za razliku od prethodnih, kada su na likovnoj koloniji učestvovali slikari iz centralne Srbije, ove godine, kako se navodi, učesnici će biti samo slikari sa Кosova.

"Кao i svake godine, likovna kolonija je vesnik Vidovdanskih svečanosti. Zbog epidemije virusa kovid-19, donetih mera i nemogućnosti prelaska same izložbe preko administrativnog prelaza, nažalost neće biti izložbe dobitnika prošlogodišnje nagrade  'Longin ', Miloša Šobajića. Ove godine imaćemo izložbu iz fundusa galerije, tačnije izložbu samih osnivača ove kolonije i potrudili smo se da odaberemo ono najbolje iz samog fundusa", kaže za RTV Kim slikarka Maja Todić koja poziva sve ljubitelje umetnosti da dođu i pogledaju izložbu.

Iz uprave Doma kulture kažu da je još uvek neizvesno kako će se odvijati ostali planirani program Vidovdanskih svečanosti.

"Program je planiran da bude u punom kapacitetu, međutim videćemo kako će se odvijati situacija i šta nam vlada bude preporučila povodom mera za okupljanje i održavanje velikih skupova. Pratimo sva uputstva i spremamo se redovno, spremali smo se dva meseca unapred", isitče Ivan Stojković iz Doma kulture.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici su najposećeniji kulturni događaj na Kosovu, a tokom obeležavanja mogu se videti raznovrsni muzički, likovni i knjiženvni programi.