Jana i Slađana pobednice takmičenja "Najjače vaskršnje jaje" u Gračanici

Najjače Vaskšnje jaje
Izvor: Kosovo Online

Drugog dana Vaskrsa u Domu kulture u Gračanici održana je tradicionalna manifestacija "Najjače vaskršnje jaje", koja je okupila veliki broj učesnika, kako dece tako i starijih.

Organizator manifestacije, učitelj u penziji Ljubomir Maksimović je sa gradonačelniciom Gračanice Ljiljanom Šubarić nakon kucanja jajima otvorio takmičenje.

"Uskrs je dan kada slavimo Isusovo vaskrsnuće. Uskršnje jaje ima poseban značaj u ovom praznovanju. Uskršnje jaje je simbol novog života i uskrsnuća. Naša predanja kažu da su prvi hrišćani jaje farbali cvrenom bojom koja simbulizuje krv Isusa Hrista, dok se danas farba raznim bojima, što predstavlja raznolikost radosti koju donosi Uskrs. Uskršnje jaje u našem praznovanju ima duboko značenje. Ono nas podseća da smo svi deo jedne velike porodice, da smo povezani sa drugima i da je naša snaga u zajedništvu. Uskšnje jaje nas podseća na ljubav i praštanje. Uskrs nam daje nadu da možemo da prebrodimo sve izazove i prepreke", kazao je Maksimović.

Gradonačelnica Ljiljana Šubarić istakla je da je manifestcija "Najjače uskršnje jaje" jedna od najlepših.

"Ova manifestacija objedinjuje našu veru, porodične i tradicionalne vrednosti, ljubav prema našoj deci, da sačuvamo naše običaje i tradiciju", poručila je Šubarić.

Na sedmoj po redu manifestaciji "Najjače vaskršnje jaje" do sada je bilo najviše prijavljenih takmičara. U kategoriji do 15 godina takmičilo se 78 učesnika, dok se u kategoriji za starije od 15 godina prijavilo njih 14.  Zbog većeg broja prijavljene dece takmičenje je bilo u više krugova. Za pravilnost takmičenja bio je zadužen sedmočlani žiri.

Prvo mesto u kategoriji od 15 godina pa naviše osvojila je Slađana Stojanović.

"Prvi put učestvujem. Moj sin se prijavio, pa sam htela i ja da mu budem podrška tako što ćemo zajedno da učestvujemo. Nisam očekivala pobedu, ali veoma mi je drago što sam pobeila, imala sam nadu, verovala sam u sebe", kazala je Stojanović.

Drugo mesto u kategoriji za starije zauzela je Tatjana Popović.

U katregoriji do 15 godina prvo mesto osvojila je devetogodišnja Jana Kostić.

"Prvi put učestvujem, mislila sam da ću da izgubim, ali sam pobedila. Mnogo sam srećna", kazala je kratko Jana.

Drugo mesto u grupi za decu osvojio je Petar Simić.

Takmičenje je propraćeno i kulturno-umetničkim programom. 

Takođe, u okviru manifestacije organizovan je i likovni konkurs. Najbolji radovi nagrađeni su ikonama, a uručene su i zahvalnice predstavnicima institucija i medijima.

Organizaciju su pomogli Opština Gračanica, Privremeni organ Prištine i Dom kulture "Gračanica".