U porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću danas farbana jaja koja će biti darivana na Uskrs

Farbanje jaja u manastiru Vasilija Ostroškog
Izvor: Kosovo Online

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu, nekoliko žena iz Leposavića danas se okupilo u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog gde su farbale jaja različitim tehnikama, od najstarije do modernijih načina. Jaja će biti darivana u nedelju na Uskrs. 

Tradicija farbanja jaja na Veliki četvrtak prenosi se s kolena na koleno i jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Žene uz pomoć dečice, pripremile su oko 700 jaja koja će biti podeljena i porodicama kojima je to najpotrebnije. 

"Farbamo i pripremamo se za našu najveću radost Hristovo vaskrsenje. Bilo je jutros mnogo dece, crtali su, slikali, ofarbali smo oko 700 vaskršnjih jaja. Na dan Hristovog vaskrsenja, na praznik Vaskrs jaja će biti osvećena u svim crkvama i delićemo ih vernicima, a nakon toga i po parohijama biće podeljena onima kojima su najpotrebnija i porodicama koje su najugroženije. Zahvalni smo svima koji su pomogli danas, da se ovde okupimo i lepo organizujemo. Želja nam je da to postane tradicija i da se na mnogo godina ovde okupljamo u našem hramu", kazao je jerej Popadić. 

Jerej Popadić je pozvao narod da sutra na Veliki petak, po ugledu na čuvare Hristovog groba u Jerusalimu, kao i po mnogim gradovima u Srbiji, cele noći dežura, a crkva će, kako kaže, biti tokom noći otvorena, petak na subotu. Do sada se za taj običaj, koji se prvi put poštuje u hramu Svetog Vasilija u Leposaviću prijavilo tridesetak mladića.