Vaskrs u Leposaviću obeležen takmičenjem za najlepše i najjače jaje 

Vaskrs u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

Proslava Vaskrsa danas je u hramom svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću počela jutarnjom liturgijom, a nakon pričešća vernicima su podeljena vaskršnja jaja, posle čega je usledilo ocenjivanje najlepšeg i najjačeg jajeta. 

Tradicionalno veliki broj dece je učestvovao u takmičenju, a pobedu su odnele Irena Ilić za najjače i Ena Jovanović za najlepše oslikano jaje.

Irena Ilić iz Leposavića kaže da se na nagovor drugarice prijavila za takmičenje. 

"Nisam se nadala da ću osvojiti prvo mesto. Sa mamom sam farbala jaje i mislila sam da ću da izgubim. Drugarica me je nagovorila da se takmičim, inače se ne bih prijavila. Hristos Vaskrse", rekla je Ilić. 

Ena Jovanović kaže da se sama potrudila da ukrasi jaje i navodi da se trud isplatio.

"Pobedila sam u takmičenju za najlepše jaje i osvojila prvo mesto. Oko oslikavanja mi niko nije pomogao, sama sam se potrudila. Za razliku od prošle godine kada sam izgubila, ove godine se trud isplatio. Nije mi dugo trebalo, ali opet je bilo teško da se oslika jer je bilo jako sitno. Poželala bih svima srećan Uskrs, Hristos vaskrse", kazala je Jovanović. 

Proteklih dana veliki broj građana učestvovao je u farbanju jaja, čuvanju Hristovog groba, a zatim i današnje liturgije kojih je bilo četiri u Leposaviću, dve ponoćne i jedna dnevna, kazao je jerej Dragan Đukić i prvenstveno poželeo srećan Vaskrs svima i to citirajući Jevanđelje: "Ne boj se malo stado, jer bi volja Boga oca da vam dade carstvo".

Đukić ističe da jedino uz Božju pomoć, u njegovo uzdanje i učestvovanje u samim crkvenim službama i liturgijama, mi možemo da se nadamo da ćemo da izdržimo i da ćemo da pobedimo protiv zla.

"Sve ostalo može da bude itekako razočaravajuće. Uz Božju pomoć možemo sve, bez Boga ne možemo ništa", istakao je jerej Đukić. 

Deci su uručene i nagrade - diplome, pehari i ikone koje su ove godine obezbeđene uz pomoć donatora koji potiču iz Leposavića, doktor Miljana Mihajlović koji živi i radi u Beogradu i general Kopnene vojske Srbije, Milomir Simović koji živi i radi u Nišu.