Radojević: Bezbednost i formiranje ZSO preduslovi boljeg života za građane Severne Mitrovice

Milan Radojević gradonačelnik Severne Mitrovice
Izvor: Kosovo Online

Ispunjenje obećanja i obezbeđivanje boljeg života za građane kroz realizaciju projekata, koji su završeni ili se privode kraju, najveći su uspeh, smatra gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, koji je u razgovoru za Kosovo onlajn pričao i o projektima koji su u planu i o nephodnosti formiranja ZSO, kao najvećeg garanta opstanka Srba na Kosovu.

Na početku razgovora Radojević je 2021. godinu ocenio kao godinu punu izazova, u kojoj je zajedno sa svojim timom uspeo da završi mnoge projekte, ali i da započne nove.

“Veliki deo prošlogodišnjih projekata je uspešno realizovan. Činjenica da je Severna Mitrovica administrativni, obrazovni, zdravstveni centar i kao takav centar svih Srba na Kosovu i Metohiji sigurno da zahteva ogromna ulaganja i investicije. Izuzetno sam zadovoljan nabavkom vredne opreme za KBC, a sva oprema koja je nabavljena bila je nabavljena na zahtev direktora KBC i nadam se da će svi lekari koji rade u bolnici imati kvalitetne uslove za dijagnostiku i za lečenje pacijenata. Posebno bih pomenuo polaganje kamena temeljca za izgradnju Kulturnog centra. Prethodnih godina uspeli smo da izgradimo Halu sportova sa kojom su dom dobili sportisti i sportski radnici, sada je vreme za izgradnju Kulturnog centra koja će biti dom kulturnih radnika”, rekao je Radojević.

Prema rečima prvog čoveka Opštine Severna Mitrovica, javna garaža ostaje projekat koji nije uspeo da se realizuje u protekloj godini.

"Ono što nismo uspeli da uradimo, iako smo uložili mnogo energije i truda, je izgradnja javne garaže. To ostaje jedan od prioriteta za 2022. godinu. Frekventnost saobraćaja je velika i evidentno je da nam nedostaje parking prostor. Napravljen je kompletan projekat izgradnje garaže sa nekoliko stotina parking mesta, međutim, zbog odluke centralnih vlasti u Prištini taj projekat nije realizovan, ali mi ćemo učiniti sve da ga realizujemo u ovoj godini“, kaže Radojević.

Radojević ističe da je projekte nemoguće realizovati bez stabilne političko-bezbednosne situacije. Kao odgovor na sve to on kaže bili su lokalni izbori na kojima su građani pokazali kome veruju.

„Mislim da je ovo preduslov da bismo razgovarali o svim ovim projektima. Mi smo u septembru i oktobru imali blokadu puteva na Jarinju, upad specijalaca Rosu u Severnu Mitrovicu i ovo su bili bezbednosni izazovi, a ono što me posebno raduje i na šta sam ponosan je da nakon svih tih provokacija i incidenata održani su lokalni izbori na kojima je Srpska lista odnela ubedljivu pobedu. Građani Severne Mitrovice pokazali izuzetnu odgovornost prema svojoj državi, ali i pokazali šta misle o dosadašnjim rezultatima Srpske liste. S ovom velikom podrškom koju je Srpska lista dobila i mi smo dobili ogromnu odgovornost da nastavimo da čuvamo mir u našem gradu, ali i da nastavimo sa realizacijom svih projekata o kojima smo govorili“, istakao je Radojević.

Preduslov za ostanak i opstanak, ali i zadržavanje mladih u ovom gradu, Radojević vidi u primeni Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

"Najbitnije je sprovesti sporazume koji su potpisani u Briselu a to ne zavisi od nas na lokalu, naime, Priština je ta koja koči implementaciju tih sporazuma. Da bi zadržali mlade ljude da ostanu da žive ovde nephodno je da imamo stabilnu političko-bezbednosnu situaciju. Samim tim što se ne implementiraju sporazumi konkretno mislim na ZSO, to automatski ne uliva poverenje građana, konkretno Srba, u institucije u Prištini. ZSO apsolutno nikog ne ugrožava, ona omogućava građanima da imaju slobodu mišljenja, govora, pravo na slobodu izbora. Građani sami treba da odluče u koju školu žele da pošalju svoju decu, kod kog lekara će dete da mu se leči. Opštine treba da imaju tu mogućnost da sami odlučuju o svom urbanom i prostornom planiranju, sve to je garantovano kroz postojanje ZSO i mislim da zaista Priština nema razloga da se plaši toga“, objašnjava Radojević.

Što se tiče gradske infrastrukture, Radojević je najavio da je u planu asfaltiranje najmanje dve ulice.

"Trudićemo se da sa administracijom na centralnom nivou postignemo dogovor kako bi ispunili zadatak da sve ulice u gradu budu asfaltirane i nadamo se da ćemo asfaltirati više od dve ulice u toku sledeće godine“, kaže Radojević.

Pandemija koronavirusa je, prema mišljenju Radojevića, mnogo uticala jer su velika sredstva preusmerena na prevenciju i sprečavanje širenja kovid-19.

"Sama pandemija uticala je na to da velika sredstva budu izdvojena na dezinfekciju i prevenciju širenja kovid 19. Najveći problem je bila nemogućnost komunikacije sa samim građanima i sve je ovo uticalo na lokalnu ekonomiju i na privatna preduzeća koja funkcionišu u našem gradu, a samim tim uticala je mnogo i na lokalnu administraciju“, istakao je Radojević.

Opština Severna Mitrovica je spremna da pomogne ljudima koji se opredele za započinjanje sopstvenog biznisa jer po rečima Radojeviča nemoguće da svi građani budu zaposleni u javnom sektoru.

"Nerealno je da naši sugrađani očekuju da svi mogu pronaći posao u javnom sektoru jer to je nemoguće. U kosovskom sistemu postoji oko 500 radnika koji primaju plate iz kosovskog budžeta, paralaleno sa tim država Srbija obezbeđuje plate za oko 5.000 ljudi iz Severne Mitrovice. Ono što je naš plan je da za narednu godinu obezbedimo određena sredstva kao podsticajna "start ap" sredstva. Mi ćemo se potruditi da mladim ljudima obezbedimo sredstva da započnu sopstveni biznis što bi bio dobar primer za sledeće godine“, zaključio je Radojević, koji je svim građanima poželeo srećne predstojeće praznike uz želju da ih zdravlje i sreća prate kroz 2022. godinu.