Škola u selu Jošanica, kraj Leposavića, od septembra bez prvaka

Škola u Jošanici-Leposavić
Izvor: Kosovo Online

U isturenom odeljenju Osnovne škole u Leposaviću, u selu Jošanica, nastavu od prvog do četvrtog razreda pohađa svega osam đaka kombinovanim sistemom - prvi i treći i drugi i četvrti razred. Nažalost u ovoj školi, koja je jedna od najstarijih na ovim prostorima iz godine u godinu sve je manje đaka.

 U septembru ove godine neće biti đaka prvaka.

Iako je nekada u ovoj školi bilo i po 20 đaka u jednom odeljenju, danas su učionice i školsko dvorište prazni.

Učiteljica Ivana Anđelković kaže da deca koja ovde pohađaju školu imaju apsulutno sve uslove kao i deca u matičnoj školi ali nažalost sve je manje novih đaka.

"Naša deca ovde imaju sva neophodna sredstva za učenje i pohađanje nastave. Jedino je teži rad po kombinovanom sistemu jer tu pre svega učitelj mora da bude mnogo bolje pripremljen da bi sva deca dobila potrebnu pažnju jer se realizuju dva nastavna programa u isto vreme. Problem je kada dođu đaci prvaci ali se i oni brzo naviknu i prate ono što je za njihov uzrast predviđeno", kaže Anđelković.

Nažalost, kaže Anđelković, sve manji broj dece iz godine u godinu ne jenjava, pa tako ove godine neće biti đaka prvaka a po svemu sudeći ni naredne.

"Ovo osmoro dece je iz sela ali nažalost svake godine ih je sve manje. Veliki problem predstavlja to što je veliki broj meštana dobilo stanove u gradu pa su se odselili ali takođe i veliki broj dece koja ovde žive putuju u matičnu školu", ističe Anđelković.

Sve je izvesnije dodaje ona, da će se, iako je jedna od najstarijih škola, kroz par godina ugasiti, a imajući u vidu da je škola pokretač nekog mesta, ističe ona, na taj način se gase i sela.

"Jako je teško, kako za selo tako i za nas učitelje koji ovde radimo. Ne vidim neku perspektivu i jako mi je žao zbog toga", kaže ona.

Što se tiče predrasuda da se deca iz seoskih škola teže uklapaju i socijalizuju po prelasku u veće škole, Anđelković kaže da to nije pravilo i da se oni trude da deca, još od prvog razreda, budu uključena u sve manifestacije koje se organizuju u okviru ministarstva prosvete, da učestvuju u projektima i da na taj način postanu deo većeg društva.

"Naša deca dobijaju jednako kvalitetno obrazoovanje kao deca u gradu, možda se neko od njih teže uklopi pri prelasku u peti razred zbog tempa rada i većeg broja dece ali da to nije pravilo. Deca su ovde više upućena jedna na druge, više se druže a mi učitelji imamo više vremena da im posvetimo pažnje i obratimo pažnju na njihove afinitete i interesovanja samim tim jer ih je malo", kaže Anđelković.

Po nekim podacima do kojih smo došli, ova škola je počela sa radom davne 1920. godine dok je matična škola u Leposaviću samo godinu dana starija. Pored ovog isturenog odeljenja, postoje još dva i to u selima Kijevčiće i Dren gde je situacija ista kao i u ovoj školi, odnosno sve je manje đaka.

Zajedno sa isturenim odeljenjima, osnovnu školu u Leposaviću pohađa 646 đaka, rapoređenih u 35 odeljenja.