Tehnička škola "Nikola Tesla" u Leposaviću proslavila 60 godina postojanja

Proslava 60. godina rada škole u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

Srednja tehnička škola “Nikola Tesla” u Leposaviću proslavila je danas 60 godina postojanja, a za ovu priliku priređen je prigodan kulturno-umetnički program u centru za kulturu “Sava Dečanac” u tom mestu.

Škola je sa radom počela davne 1962. godine kao istureno odeljenje škole Boris Kidrič iz Kosovske Mitrovice sa dva odeljenja, deset područja rada i 30 obrazovnih profila, a do danas je kroz školu prošlo 30.000 učenika.

“Jako sam ponosan na činjenicu da danas proslavljamo 60 godina postojanja i slobodno mogu reći da je ova škola bila i ostala rasadnik talenata. Za ovo vreme postojanja, iz škole je izašlo i mnogo majstora, tehničara, doktora, inženjera, doktora nauka. Možemo da se pohvalimo velikim brojem nagrada iz matematike, fizike, biologije. Od strane ministarstva smo u ovoj godini dobili novčanu nagradu od 500.000 dinara kao jedna od boljih škola u Srbiji", kaže za Kosovo onlajn direktor škole Slađan Radović.

Kako je dodao, za proteklih šezdeset godina umnogome se promenio sistem rada u obrazovanju. Sada se, po rečima Radovića, više pažnje pridaje tehnološkim smerovima, inovacijama, računarima.

“Kada je škola počinjala sa radom, mnogo je više bilo mesta gde su đaci mogli da se praktično obučavaju, radile su fabrike koje su đacima pružale znanje na mašinama a đacima sa obrazovanjem trećeg stepena su pružali zaposlenje. Sada je sve drugačije. Veliki problem naša škola ima upravo zbog nedostatka te praktične nastave odnosno uslova za dualno obrazovanje koje škole u centralnoj Srbiji imaju”, kaže Radović.

Jedan od najstarijih profesora rado se seća svojih početaka u ovoj školi, ističući da se s godinama sve promenilo, od nastave do kriterijuma u ocenjivanju.

“Ova škola je kroz svoj obrazovni proces propustila jako veliki broj učenika od kojih je većina postala uspešna u svojim oblastima i rado se sećaju škole i svojih školskih dana i kada se danas sretnemo. Što se neke paralele tiče, promenilo se dosta, pre svega uslovi rada, sada je sve digitalizovano, postoji elektronski dnevnik, upotreba IT tehnologija. Međutim deca su deca, sa njima uvek mora da se održava kontakt, da se motivišu, da su uključe u rad, jer su danas mnogo nestrpljiviji, barataju velikim brojem informacija. Kriterijum je nekada bio stroži, veliki broj đaka je ponavljao razred, toga danas nema ili ima ali jako retko. Zašto smo danas popustljiviji prema đacima i zašto manje tražimo to ne znam, valjda zbog celokupne situacije u kojoj živimo”, kaže profesor elektroinženjerstva Vukašin Jezdimirović.

Po rečima Jezdimirovića, najveći problem, ne samo na Kosovu, već uopšte, je iz godine u godinu manji broj dece.

“Nama iz osnovne škole svake godine izađe 150 ili manje učenika koji treba da pokriju i našu i poljoprivrednu školu u Lešku ali i škole u Mitrovici i eventualno gradove u centralnoj Srbiji. Kada uporedimo da je nekada ovu školu upisivalo 900 učenika, a danas za trećinu manje, to zaista malo", kaže Jezdimirović i dodaje da je najponosniji kada ga učenici sretnu i pozdrave, a pritom zna da su svi oni uspešni i ostvareni ljudi.

Na današnjem obeležavanju, najboljim đacima, ustanovama i institucijama podeljene su plakete u znak zahvalnosti i podrške dugogodišnjem radu ove škole.