Šubarić obišla poljoprivredno domaćinstvo porodice Andrejević u Gornjoj Gušterici

Šubarić u poseti porodici Andrejević iz Gornje Gušterice
Izvor: Opština Gračanica

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić obišla je poljoprivredno domaćinstvo porodice Andrejević u Gornjoj Gušterici, koja se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća.

U cilju osnaživanja svog porodičnog biznisa, Andrejevići su ove godine dobili pomoć u vidu granta u okviru SIRED projekta „Održivi inkluzivni ruralni ekonomski razvoj“, koji na Kosovu sprovodi Švajcarski Karitas, a finansira Austrijska agencija za razvoj.

Projekat je podržala i Opština Gračanica, pa je tim povodom porodicu Andrejević, supružnike Zoricu i Slavišu, obišla predsednica Ljiljana Šubarić, zajedno sa direktorom poljoprivrede Dragišom Stojanovićem. Tom prilikom istakla je da će opština uvek podržavati i pružati podršku lokalnoj ekonomiji.

„Andrejevići su jedna od nekoliko porodica koje su dobile podršku u osnaživanju svog biznisa. Oni su pravi primer da se može živeti i opstati od svog rada i od poljoprivredne proizvodnje“, kazala je Šubarić.

Zorica Andrejević istakla je da su se za ovaj biznis odlučili u nedostatku posla, da su uložili dosta svojih sredstava, ali da im je za proširenje porodičnog biznisa ipak bila neophodna pomoć i podrška.

„Naša glavna aktivnost je proizvodnja prirodnih i po mogućnosti bio proizvoda, bez konzervansa, aditiva i veštačkih boja. Uglavnom prerađujemo povrtarske proizvode, paradajz, papriku, kornišone i bobičasto voće, koje koristimo za proizvodnju likera. Plodove koje koristimo nisu tretirani hemijskim preparatima, a za konverzaciju proizvoda koristimo tradicionalne metode“, navela je ona.

Dodala je da za pakovanje koriste isključivo staklenu ambalažu i da svoje proizvode uglavnom prodaju oglašavanjem preko društvenih mreža.

„Zainteresovani mogu kod nas da kupe sveže povrće za pripremanje zimnice, da naruče i kupe zimnicu, ali i različite likere, koje smo mi proizveli“, istakla je ona.

Osim Andrejevića, u okviru SIRED programa, pomoć i podršku za pokretanje i proširenje biznisa dobile su još dve porodice iz opštine Gračanica.