Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije o “kosovskom čvoru” i dijalogu

Vučić, Porfirije i Dodik
Izvor: Instagram

Predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sastali su se u manasitru Osovica, u Republici Srpskoj, gde razgovaraju “o najvažnijim nacionalnim pitanjima i iskušenjima”, pišu Novosti.

Prema informacijama ovog lista, važan razgovor odvija se bez prisustva medija, a planirano je da traje sve do polaska u Srbac, gde je za 17 časova najavljen obilazak novoizgrađenog vrtića.

Očekuje se da Vučić, Dodik i prvi po časti u SPC razmotre pozicije Srbije kada je reč o kosovskom čvoru, kao i da analiziraju očekivanja velikih sila u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, na stolu bi trebalo da bude i tema snažnih pritisaka koje ovih dana trpi kompletno rukovodstvo Republike srpske, jer je stavljeno na crnu listu SAD, odnosno konstantne težnje pojedinih zapadnih država i bošnjačkih političkih krugova da se Banjaluka optuži za razgradnju Dejtonskog sporazuma, što predstavlja veliku opasnost za opstanak Republike Srpske.

Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je posetu Republici Srpskoj počeo obilaskom, kako je naveo, veličanstvenog manastira Osovica, u društvu predsednika RS Milorada Dodika i patrijarha Porfirija.

"Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svedok naše preteške sudbine i istorije na ovim prostorima, ovaj manastir je centar okupljanja vernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vekove. Kao simbol zajedništva, vere, nade i snage, ujedno je i najbolje mesto na kojem ćemo početi razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe", naveo je predsednik Srbije.