Otvoreni Balkan: Zubin Mehta predložio tri koncerta, u Beogradu, Skoplju i Tirani

Otvoreni Balkan
Izvor: Ljajmi.net

Beogradska filharmonija sutra slavi 100. godišnjicu, a ministarka kulture Maja Gojković kazala je da će inicijativa "Otvoreni Balakan" na polju kulture početi obeležavanjem stote godišnjice filharmonije u Beogradu, a zatim u Skoplju i Tirani, prenosi RTS.

U nedelji pred nama, inicijativa Otvoreni Balkan otkriće nam i svoju kulturnu dimenziju. Pomirenje i kulturna tolerancija, otvaranje novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije nudeći im mogućnost za regionalno umrežavanje - to će biti novi stepenik i zadatak u saradnji država regiona.

Gojković je rekla da je inicijativa Otvoreni Balkan čiji je idejni tvorac predsednik Aleksandar Vučić, nastala prvo kao platforma važna za ekonomsku saradnju država koje su pristupile Otvorenom Balkanu ili koje će pristupiti u budućnosti, ali rodila se ideja na samitu u Ohridu, da se to svakako proširi i na segment kulture. 

"Tom prilikom smo u Ohridu, nas tri kao ministri kulture, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, potpisale memorandum o saradnji u svim segmentima kulture", napomenula je Gojković.

Ministarka kulture ističe da joj je izuzetno zadovoljstvo što je Srbija povukla te prve poteze.

"Sada već imamo saradnju u oblasti teatra, nacionalnog teatra koje je pokrenuo Svetislav Goncić, potpisali su i sporazume, tri drame, opere, baleti, a mi smo se dogovorili da inicijativa Otvoreni Balkan u području kulture započne upravo obeležavanjem stogodišnjice Beogradske filharmonije, gde je Zubin Mehta predložio da se održe tri koncerta. Prvi je u Beogradu, to je sutrašnji gala koncert u prisustvu i ministarke kulture Severne Makedonije, a zatim odlaze u Skoplje i u Tiranu i time ćemo obeležiti početak naše velike saradnje u oblasti kulture", rekla je ministarka. 

Prema njenim rečimna, svakako je značajno što ćemo naše stvaralaštvo pokazati i u inostranstvu, 13. jula u Parizu. U Kulturnom centru zajednički će nastupiti umetnici sve tri države. 

"Kustoskinja je osoba koja je veoma poznata u međunarodnim krugovima, kao neko ko je značajan za likovno stvaralaštvo, ona je izabrala tri autora iz tri države i nas predstavlja Nina Knežević. Sva tri umetnika su dobila zadatak da prouče šta to nas spaja sa prostora Balkana i u oblasti zaštite životne sredine, uopšte kulturnog nasleđa, i sva tri umetnika će odgovoriti upravo na tu temu", rekla je Gojković.

Na velikoj premijeri, odnosno izložbi 13. jula u Parizu na jednom mestu stranoj publici pokazaćemo šta to spaja ove tri države u oblasti kulturnog i prirodnog nasleđa, podvukla je Gojkovićeva. 

Nastupi u Parizu, Kanu, Pragu

Umetnici Srbije imali su ove godine zaista značajne nastupe i u Veneciji, u Kanu i Pragu.

"Što se tiče Otvorenog Balkana, tu smo odlučili da imamo šest meseci našeg nastupa preko Kulturnog centra u Parizu u narednoj godini. Čitav svet će biti u Parizu jer je Olimpijada sledeće godine i važno je da se mi predstavimo, odnosno umetnici iz Srbije i zemlje koje se nalaze u inicijativama Otvorenog i Balkana", dodala je Gojković.

Napominje da mnogo više kao ministar kulture posvećuje pažnju mobilnosti umetnika, jer nije dosta samo da neko prođe na konkursu pa da dobije nešto para da bi mogao da kreira neki svoj program. 

"Važno je da umetnik bude prisutan negde u inostranstvu gde se kreira politika i mišljenje o državi i o vašim umetnicima, da im pružite mogućnost da negde izlažu i da se predstave. Prvi put smo učestvovali u Londonu na trijenalu dizajna i zaista kažu da smo najposećeniji bili. I veliki je uspeh u Pragu, takođe prvi put se pojavljujemo, mlađi autori koji su osvojili dve prestižne nagrade - sve je to deo kulturne diplomatije jedne države", rekla je Gojkovićeva. 

Setite se onog vremena, još za vreme Jugoslavije, napominje ona, kada se toliko ulagalo u kulturu, baš zbog toga da bi se napravio jedan poseban, novi izgled ili imidž države u svetu. 

Tako i sad, uz ekonomske uspehe koje imamo svakako pažnju na sebe skrećemo time što imamo dobre umetnike i što su oni zaista prisutni svuda, navodi ministarka. 

U Kanu je film "Ničija zemlja" autora Vladimira Perišića skrenuo pažnju, rekla je ona i dodala da je osvojena nagrada za mušku ulogu, za debitantsku ulogu jednog mladog glumca.