Momirović: Zahvaljujući "Otvorenom Balkanu" lakše poslovanje sa Severnom Makedonijom

Tomislav Momirović
Izvor: Kosovo online

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da "Otvoreni Balkan" daje konkretne rezultate i omogućava lakše poslovanje sa Severnom Makedonijom, jer se, kako navodi, ne osećaju granične procedure i generiše se veći izvoz, pišu Novosti.

Momirović je danas obišao kompanije "Milk House" i "Unijapak" u Nišu i održao sastanak sa predstavnicima Regionalne privredne komore Niš, kao i sa gradonačelnicom Niša Niša Draganom Sotirovski i tom prilikom istakao koliko je poslednjih decenija ojačala prehrambena industrija Srbije.

"U poslednjih deset godina izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je sa 2,1 milijarde evra na 4,2 milijarde evra, što je ujedno i najbolji pokazatelj koliko je naša prehrambena industrija ojačala u proteklom periodu, i zato je jako važno da investiramo u prehrambenu industriju", rekao je ministar Momirović.

Istakao je da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže domaćim proizvođačima kroz različite modele podsticaja, s obzirom na to da je cilj da se unapredi poslovno okruženje, ojača domaća privreda, podstakne izvoz i stvori povoljno okruženje za investicije.

Momirović je dodao da danas u Nišu ima 91.000 zaposlenih i da je nezaposlenost značajno smanjena. 

"U Nišu posluje oko 3.700 privrednih društava i oko 11.000 preduzetnika i mi moramo da se fokusiramo kako da tim preduzećima omogućimo bolju perspektivu, kako da im pomognemo da zaposle što više ljudi. Želimo da grad Niš učinimo još atraktivnijim pre svega za mlade ljude i da ovaj grad postane motor razvoja u intelektualnom, ekonomskom i svakom drugom smislu", zaključio je Momirović.