Nikolovska: "Otvoreni Balkan" pruža mladima nove obrazovne, ekonomske i kulturne privilegije

Otvoreni Balkan
Izvor: Vlada.mk

Anita Nikolovska iz makedonske nevladine organizacije "Mladite možat" izjavila je da inicijative poput "Otvorenog Balkana" doprinose širenju i olakšavanju dostupnosti niza novih mogućnosti za mlade.

„Cenimo što će kroz inicijative mladi ljudi dobiti nove obrazovne, ekonomske i kulturne privilegije koje će im pomoći da postanu kvalitetni pojedinci koji će dalje davati efikasan doprinos društvu“, kaže Nikolovska za veb portal Trn.

Nikolovska je istakla da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pojačivač regionalne saradnje i povezivanja, a iako je primarni fokus na ekonomskom rastu i razvoju, inicijative za organizovanje regionalnih omladinskih razmena, škola i festivala, kaže, predstavljaju priliku za mlade regiona.

"Pokrenuta da promoviše ekonomsku saradnju i unapredi odnose u regionu Balkana, Inicijativa "Otvoreni Balkan" je privukla pažnju svojim potencijalom da koristi mladim ljudima preko granica. Smanjenjem trgovinskih barijera i olakšavanjem prekogranične razmene, ova inicijativa stvara povezanije i inkluzivnije okruženje za mlade ljude da uče, rade i druže se. Pošto zemlja aktivno učestvuje u ovom regionalnom poduhvatu, naša omladina će imati koristi od povećanih mogućnosti za saradnju, kulturnu razmenu i proširene horizonte", navela je.

Nikolovska je istakla i da njena organizacija aktivno radi na tri programa za poboljšanje položaja mladih u Severnoj Makedoniji.

„Imamo program mentalnog zdravlja čiji je cilj da doprinese podizanju svesti kod mladih o brizi o svom mentalnom zdravlju, negovanju pozitivnog pristupa i vođenju mentalne higijene. Program se realizuje kroz dva mehanizma, a to su program vršnjačke edukacije za mentalno zdravlje i program jačanja kapaciteta nastavnog osoblja i pedagoških službi za promociju sredine koja neguje mentalno zdravlje kod učenika“, objasnila je Nikolovska.