Zabrčanec: Inicijativa "Otvoreni Balkan" uživa ogromnu podršku stanovništva Severne Makedonije, Albanije i Srbije

Otvoreni Balkan
Izvor: Ljajmi.net

Nacionalni koordinator za Оtvoreni Balkan i regionalne inicijative Marjan Zabrčanec smatra da je „Otvoreni Balkan“ inicijativa koja i dalje daje rezultate i zato ne može biti ni završena ni mrtva.

Za portal "360 stepeni", Zabrčanec kaže da ova inicijativa uživa ogromnu podršku stanovništva Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

„Rezultati su vidljivi i prepoznati i od kompanija i od građana. Na graničnim prelazima postoje zelene trake za brzi protok kamiona iz tri zemlje, u funkciji je i zajednički sistem elektronske naplate putarine bez zaustavljanja, realizovano je više kooperacija u oblasti turizma i kulture, a sledi ukidanje radnih dozvola između država članica. Otvoreni Balkan ima aktivne projekte i najavljuje nove ekonomske mere za građane. Otvoreni Balkan ima aktivan poziv i drugim zemljama iz regiona da se pridruže, a Crna Gora već aktivno i javno izražava interesovanje i podršku. Inicijativa sa ovakvim rezultatima i projektima ne može biti ni završena ni mrtva“, kaže Zabrčanec.

Zabrčanec se poziva na zajedničku konferenciju za novinare u Skoplju premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog sa albanskim kolegom Edijem Ramom, na kojoj je, kako smatra, potvrđeno da „Otvoreni Balkan” nije završena priča.

“Pored toga, premijer Rama je izjavio i da je Otvoreni Balkan doneo samo dobre stvari regionu, a premijer Kosova Aljbin Kurti je pogrešio što nije učestvovao u toj inicijativi“, kaže Zabrčanec.

Nacionalni koordinator smatra da podrška „Otvorenom Balkanu” ide ruku pod ruku sa podrškom Berlinskom procesu i uopšte evropskim integracijama regiona, jer je, kako ističe, pored osnovnog ekonomskog cilja, ova inicijativa i ubrzanje članstva svake od šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

“Otvoreni Balkan treba da podrže svi politički akteri jer to znači podršku za evropske integracije zemlje, za regionalnu saradnju, za ekonomsku mobilnost i slobodu, za veću trgovinu i protiv brzog protoka građana, proizvoda i usluga. Biti za Otvoreni Balkan je stajati na strani naroda, 80 odsto građana podržava ovu inicijativu“, ocenjuje Zabrčanec.