Nektar bogova sa podneblja Albanije – u vinu je istina

Vinogradi Albanija
Izvor: Screenshot/RTS/Drgana Vučićević

Loza, čokot, grozd, vino, bilo da je belo, roze ili crveno, hiljadama godina inspiracija je umetnika, uteha boema, tema slikara, pisaca i filozofa. Osam hiljada godina duga istorija božanskog nektara, za koji se tačno ne zna kako je našao put do ljudskih srca i čaša, opevana je u pesmama, ovekovečena na slikarskim platnima i vajarskim delima.

Masline i vino

Pisala sam o tome da pejzažem Albanije dominiraju stabla masline kojih u zemlji ima oko 10 miliona. Isto tako predele te zemlje, koja ima dosta sunčanih dana tokom godine, prekriva 35.000 vinograda u kojima se pored autohtonih, uzgajaju različite sorte grožđa. I kada bi me neko pitao da Albaniju opišem u dve reči, to bi bile imenice „masline“ i „vino“.

Privredni i turistički potencijal

Zapažen nastup albanskih vinara na istaknutom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija“, održanom u Beogradu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, bio je povod da posetim jednu od 32 licencirane vinarije u Albaniji – Kantinu Duka. Vinograd okružen šumom prostire se na pet hektara, 200 metara iznad mora i plaže Sv. Petra, kod mondenskog letovališta Điri i Ljaljzit, koje su od ove godine počeli da otkrivaju srpski turisti.

U vinogradu nedaleko od Tirane sačekao me je menadžer Elvat Domi, koji se odmah pohvalio da u poseti vinariji trenutno ima gosta iz Srbije. Vinarija inače organizuje ture, tj obilazak vinograda, maslinjaka i jezera Topana, koji se nalaze na njihovom imanju gde mogu da uživaju u vožnji jezerom, pecanju i raznim sportovima na vodi.

Na Vinskoj viziji za vinariju Duka – srebro, bronza

Priča mi da u vinogradu gaje tri sorte crvenog grožđa Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, kao i autohtonu sortu belog šeši i bard (Sheshi i Bardh). Od griožđa prave i čuvenu albansku rakiju „raki ruši“. Kaže da briga o vinu počinje od vinove loze i zemljišta koje pripremaju isključivo dodavanjem organskog đubriva, nega se nastavlja dalje zaštitom vinove loze i grozdova strogo kontrolisanim preparatima i dodaje da se vinograd zaliva vodom koja je odličnog kvaliteta. Posebano mi je naglasio da je za vinograd važno da se nalazi daleko od zagađenja.

„Za proizvodnju kvalitetnog vina čitav posao počinje od vinograda. Ako imate dobro i zdravo grožđe, proizvešćete odlično vino. Išem se nalazi blizu mora, ovde imamo i jezero, dobru nadmorsku visinu i skoro 300 sunčanih dana. Klimatski uslovi se menjaju iz godine u godinu i u zavisnosti od klimatskih uslova je i kvalitet grožđa. Uglavnom, mi smo orijentisani samo na proizvodnju kvalitetnog vina, što znači da se kompletna količina grožđa koju proizvodimo selekcionira samo za proizvodnju vrhunskog vina. Dok drugi deo vina, u godinama kada grožđe nije visokog kvaliteta, ide u rakiju.“

Razmena iskustva

I baš kako mi je Elvat ranije rekao u bašti restorana u vinariji Duka, zatekla sam Nemanju Baraća, naučnog saradnika iz Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, koji je sa enologom vinarije Vang Li razmenjivao iskustva o tehnologiji proizvodnje vina i autohtonim sortama grožđa koje se uzgajaju na Balkanu. Li je agronom i enolog, poreklom iz Kine, školovala se u Francuskoj gde i danas radi, a u vinariju Duka došla je radi kontrolisanja kvaliteta ovogodišnjeg roda vinove loze.

U vinariji Duka godišnje se u proseku proizvede oko 50.000 flaša vina vrhunskog kvaliteta, ali i oko 500 litara hladno ceđenog malsinovog ulja koje se ne prodaje već se koristi za potrebe restorana koji se nalazi u sklopu vinarije. I sve što u vinariji proizvedu, koriste i služe u tom restoranu.

Albanija dobija sredstva kroz IPARD III program do 2027.

Proizvodnja vina u Albaniji predstavlja veliki potencijal, piše u finalnom izveštaju o „Sektoru vina“ koji je uradio „GIZ Albanija“ za potrebe albanske vlade radi dobijanja novca iz fondova EU za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo. Ta sredstva iznose 146 miliona evra za povećanje obima i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. U oblasti vinogradarstva, Albanija zapošljava oko 70.000 radnika.

Prema izveštaju iz 2021. godine, u zemlji se proizvede 26.000 hektolitara vina na 12.100 hektara vinograda. Očekuje se da će mnoge vinarije aplicirati sa svojim projektima kako bi povećale proizvodnju soka od grožđa.

Mnogo je ovako lepih mesta i vinarija širom Albanije, meni je posebno draga vinarija Kallmeti, koja se nalazi u blizini drevnog grada Lježa u kome je smešten mauzolej Skenderbega. Kallmeti nosi ime po istoimenoj, autohtonoj sorti grožđa i sela u kome se uzgaja. Prave samo vrhunska vina. Moj favorit je Kallmeti Prestigj.

I da ovaj putopis završim jednim od mnogih citata posvećenih vinu. Ne znam autora, ali mi lepo zvuči:

„Sok Bogova, ljudima ne daje ništa novo, već samo pokreće ono što je u čoveku uspavano.“