Otvoreni Balkan: Manifestacija „Dani makedonske kulture“ u Kovinu

Dani makedonske kulture
Izvor: Opština Kavadarci

Opština Kovin zajedno sa pobratimljenom makedonskom opštinom Kavadarci zajednički organizuje manifestaciju “Dani makedonske kulture” koja obuhvata bogatu prezentaciju vina, muzike, tradicionalne makedonske hrane i filmova.

Manifestaciju koja će trajati do 30. septembra, uz veliki broj posetilaca iz opštine i drugih gradova Vojvodine, kao i Makedonaca u Srbiji, otvorila je makedonska ambasadorka u Srbiji Mihaela Veselinov.

„Ovde smo da promovišemo makedonsku kulturu, našu tradiciju u Kovinu, koji je naša prva i najstarija bratska opština. Kroz izložbu umetnice Elizabete Jordanovske posetioci će imati priliku da degustiraju divne tradicionalne recepte koje pripremaju naše vešte Kavadarčanke, probaju najbolje makedonsko vino iz naših porodičnih vinarija iz Kavadaraca i uživaju u makedonskoj muzici“, rekao je Samoil Kapetanovski, šef kabineta predsednika opštine Kavadarci.

Projekat i prezentacija makedonske kulture, hrane i vina u Srbiji se realizuje u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

„Dugogodišnja saradnja sa Kavadarci doprinela je prepoznavanju srpske i makedonske duše i istorije, ogrlici prijateljstva dva naroda, koji su najsličniji na ovim prostorima, o čemu govore i inicijative na državnom nivou , a mi smo ovu manifestaciju u Kovinu organizovali jer zaista imamo bratske odnose. Nadamo se da ćemo uskoro moći da organizujemo Dane srpske kulture i u Kavadarci“, rekao je Milivoj Grčić, direktor Centra za kulturu u Kovinu.

U okviru manifestacije biće prikazani filmovi „Memento“ Dimitrija Osmanija, „Vrba“ Milča Mančevskog, „Homo“ Igora Ivanova, pozorišna predstava „Ne kladi se na Engleze“ Doma kulture Ivana Mazova iz Kavadaraca.

Manifestacija će biti završena 30. septembra sa Međunarodnim festivalom tradicionalne muzike SRMA, na kome će učestvovati šestoro dece, sa pesmama na maternjem jeziku i jednom zajedničkom pesmom.