Radovanović: Lideri regiona u Skoplju o formiranju zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan i dalje otvoren

Aleksandar Radovanović
Izvor: Kosovo online

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović rekao je za Kosovo onlajn da će na samitu lidera Zapadnog Balkana povodom Plana EU za rast regiona vrednog šest milijardi evra, koji se održava u ponedeljak u Skoplju, predstavnici država i ekonomija regiona razgovarati o pristupanju zajedničkom tržištu EU, kao i o formiranju jedinstvenog regionalnog tržišta, čemu upravo teži i najviše doprinosi, kako kaže, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan.

Uoči okupljanja lidera regiona trebalo je da u okviru inicijative Otvoreni Balkan budu potpisani i protokoli o slobodnom pristupu tržištima rada zemalja učesnica - Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali je taj događaj, kako je objašnjeno, odložen do trenutka kada se steknu svi tehnički uslovi za sprovođenje dogovorenih mera.  

Navedeno je i da su svi protokoli koji se odnose na uslove za slobodan pristup tržištima, kao i šeme elektronske identifikacije u potpunosti usaglašeni, a da tehnički timovi u svakoj zemlji preduzimaju odgovarajuće završne korake i aktivnosti kako bi ova mera od koristi za građane što pre stupila na snagu.

Radovanović objašnjava da će protokoli o slobodnom pristupu tržištu rada omogućiti mobilnost radne snage iz tri zemlje članice Otvorenog Balkana. Predviđena je dodela tzv. 'Open Balkan broja' na osnovu koga se aplicira za boravišnu dozvolu i za radnu dozvolu istovremeno, tako da će biti veoma pojednostavljeno apliciranje za boravak i radne dozvole. Prijava će ići elektronskim putem preko e-uprave, čime će se uštedeti vreme i novac građanima, jer će lakše moći da apliciraju za poslove u sve tri zemlje.

Ukazuje da su u Skoplje, povodom sastanka u vezi sa Planom rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, pozvani i predstavnici Privredne komore Srbije, kao i ostalih komora članica regionalne inicijative Komorski investicioni forum ZB6.

"Predstavnik PKS biće prisutan na tom forumu gde se očekuje najviše razgovor u vezi sa pristupanjem jedinstvenom tržištu EU. To će biti jedna od tema, druga tema će biti uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta odnosno izazovi koji nas očekuju u smislu integrisanja u jedno tržište", naveo je on.

Ocenio je da do realizacije zajedničkog regionalnog tržišta najbrže može da dovede inicijativa Otvoreni Balkan, zbog čega smatra da ona ima tendenciju daljeg širenja u smislu pristupanja novih članica.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su, kako kaže, već pokazale zainteresovanost za pristupanje inicijativi.

"Od samog početka inicijativa Otvoreni Balkan je otvorena za sve članice našeg regiona, poziv da pristupe je otvoren za sve. Postojala su izvesna interesovanja kada je reč o Crnoj Gori. Vrujemo da će u možda nekom vremenskom periodu i Crna Gora i BiH i ostale članice regiona videti da je Otvoreni Balkan inicijativa koja je u interesu svih i na brži način dovodi do uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta", naglasio je Radovanović.

Govoreći o dosadašnjim dostignućima Otvorenog Blakana, Radovanović je istakao da je najveći benefit olakšanje trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, odnosno uzajamno priznanje fitoveterinarskih sertifikata, izveštaja akreditovanih laboratorija, kao i uvođenje tagovi na autoputevima kroz Makedoniju i Srbiju i brži prelazak preko granica za teretni saobraćaj, zahvaljujući zelenim koridorima.

"Mi sada nastojimo do juna da se uspostavi novi terminal na Preševu koji će omogućiti dve posebne trake za teretni saobraćaj i samimi tim će se povećati protočnost i za putnički saobraćaj tako da očekujem da će biti i dosta manje gužve u letnjem periodu", najavio je on.

Kada je reč o saradnji u oblasti bezbednosti snabevanja energijom i hranom, Radovanović kaže da je Otvoreni Balkan doprineo da ti procesi neometano funkcionišu u okviru inicijative, bez obzira na geopolitičku situaciju u svetu.

"Sve tri zemlje su odmah odreagovale i one zabrane koje su se uvodile na početku rata u Ukrajini za izvoz određene hrane i energenata više ne postoje između članica Otvorenog Balkana", podsetio je on.

Na pitanje da li je Otvoreni Balkan "završio svoju misiju", on kaže da bez obzira na izjave političara praksa pokazuje da to nije tako i da je ova inicijativa i dalje otvorena.