Tanasković: Ušteda od inicijative "Otvoreni Balkan" oko tri milijarde evra

Otvoreni Balkan
Izvor: RTV

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je pokazala koliko je važna i koliko znači svima, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i dodala da ona na ovu inicijativu gleda kao na pripremu za ulazak u Evropsku uniju, prenela je Politika.

"Tri članice koje su u ovoj inicijativi u prethodnom periodu uštedele su više od 30 miliona sati, zahvaljujući sporazumu o slobodnom kretanju i nezadržavanju roba na granicama. Prema proceni Svetske banke, ušteda od inicijative Otvoreni Balkan je oko tri milijarde evra, od čega polovina ide Srbiji", objasnila je Tanasković na agrobiznis konferencije „Grow up – snaga zemlje” na Kopaoniku.

Ona je napomenula da je Srbija neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda i da je u prethodnom periodu, pre svega, bila izvoznik sirovina, dok se sada sistemski radi na tome da se pređe na izvoz gotovih proizvoda.

"Trenutno radimo na usaglašavanju i potpisivanju 36 novih sporazuma za izvoz prehrambenih proizvoda", najavila je ministarka.

Ona smatra da je regionalno udruživanje značajno, a da prisustvo ministra poljoprivrede Severne Makedonije Ljupča Nikolovskog na regionalnoj konferenciji to i potvrđuje.

Nikolovski je rekao da je Severna Makedonija, kao i Srbija, fokusirana na prerađivačku industriji i na finalne proizvode.

"Otvoreni Balkan treba da se zasniva na temi kvaliteta proizvoda koje ćemo plasirati na tržište", istakao je Nikolovski.

Kao najvažnije strateške proizvode Severne Makedonije koji ostvaruju najbolje izvozne rezultate istakao je duvan, vino i proizvode prerađivačke industrije.

Kako je naveo, 2020. godina je bila rekordna u trgovinskoj razmeni sa Srbijom i izrazio uverenje da će ta razmena i dalje rasti i da treba ohrabrivati proizvođače da se u nju uključe.

"Skraćene su procedure čekanja na graničnim prelazima, i uvedeno priznavanje sertifikata i analiza", rekao je Nikolovski.