Angelovski: "Otvoreni Balkan" povezuje institucije i povećava saradnju među zemljama

Trajan Angelovski
Izvor: Udruženje privrednih komora Makedonije

Predsednik Unije privrednih komora Severne Makedonije Trajan Angelovski ocenjuje da "Otvoreni Balkan" nudi unapređenje saradnje i zbližavanje zemalja članica u različitim oblastima.

Angelovski je, govoreći o prednostima te inicijative na panel diskusiji u Centru za društvena istraživanja "Analitika", ocenio da koncept "Otvoreni Balkan" znači i različitu percepciju u različitim zemljama.

Kako navodi, realnost je da "Otvoreni Balkan" znači zbližavanje i saradnju institucija u različitim zemljama.

"Otvoreni Balkan se uvek oseća sa političke tačke gledišta i različito ga doživljavaju različite zemlje. Ali osim političke percepcije, realnost je da su vlade i institucije počele da komuniciraju i da su već počele da razmišljaju o tome šta se može pojednostaviti kako bi stvari tekle lakše. Svako od nas treba da pozitivno utiče na te kapacitete. Ranije je postojao ručni sistem otvaranja preduzeća, ali sada radimo na uklanjanju tih procesa kako bismo skratili i olakšali procedure", rekao je Angelovski.

Prema njegovim rečima, kroz promociju vina regiona, povećano je interesovanje Srbije za makedonsko grožđe, pa je cena po kilogramu grožđa u Svernoj Makedonije porasla sa 30 do 40 makedonskih denara.