Vinarije iz Severne Makedonije „Kamnik“ i „Tikveš“ među dobitnicima za najbolja vina na „Vinskoj viziji"

Sajam Vinska vizija
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Trećeg dana sajma "Vinska vizija otvorenog Balkana", premijerka Srbije Ana Brnabić dodelila je trofejne nagrade za najbolja vina na sajmu, među kojima su i nagrade makedonskim vinarijama "Kamnik" i "Tikveš".

Odlukom međunarodnog stručnog žirija koji je ocenjivao preko 800 uzoraka vina, u kategoriji nacionalnog trofeja "Otvorenog Balkana", za najbolje vino iz Severne Makedonije proglašeno je vino „kaberne sovinjon 2022” iz vinarije „Čateau Kamnik”.

Vino „žilavka bela voda 2022” iz vinarije „Tikveš” proglašeno je za najbolje u kategoriji za najbolje vino autohtone sorte.

"Ovo je drugi put da delimo viziju Оtvorenog Balkana i ako je istina da u vinu ima istine, to je pokazatelj da možemo da delimo istu viziju i da idemo u budućnost", rekla je Brnabić na dodeli i izrazila je zahvalnost celom timu koji je radio na organizaciji, kao i gostima iz Albanije, Severne Makedonije i svim vinarijama.

Sajam koji je po drugi put održan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, okupio je oko 600 izlagača iz 24 zemlje sveta. Polovina izlagača bila je iz zemalja Otvorenog Balkana, od čega 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.