Vinska vizija Otvorenog Balkana - jedinstvena prilika za razvoj vinskog biznisa

Otvoreni Balkan
Izvor: instagram

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održaće se od 16. do 19. novembra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kada će prestonica Srbije ugostiti više od 530 izlagača, prenosi Blic.

Beograd će biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina, vinskog turizma i čuvene gastronomije, a Srbija će još jednom podići visoko čašu, u čast najuspešnijeg vinskog događaja koji slavi uspeh i umeće vinske industrije.

Već sada, „Vinska vizija Otvorenog Balkana” stoji rame uz rame sa tri najveća vinska sajma u Evropi.

Prošle godine, prvi sajam je okupio više od 350 izlagača.

Uspeh „Vinske vizije Otvorenog Balkana” zasniva se na činjenici da sajam pruža neprocenjivu priliku da se uspostave veze, razmene ideje i stvore poslovne prilike koje oblikuju budućnost vinske industrije.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana” bazira se na ideji partnerstva i saradnje. Baš zbog toga, sajam nema samo izložbeni karakter, već je ključni segment mogućnost za poslovne susrete, kao i upoznavanje sa vinskom scenom Balkana, stoga je prvi dan događaja isključivo rezervisan za profesionalce u vinskom biznisu.

Od porodičnih vinskih kuća, od "Horeca" divova, uvoznika do distributera, ljubitelja vina do vinskih sudija, ovaj događaj omogućava retku priliku za umrežavanje na svim nivoima, kao platforma za jačanje postojećih odnosa i stvaranje novih poslovnih saveza unutar regionalne i svetske vinske scene.

Kroz direktne interakcije, profesionalci mogu otkriti nove tržišne trendove, upoznati se s inovacijama i tehnologijama, te stvoriti čvrste temelje za dalji rast vinske industrije.

O renesansi domaće vinske industrije najbolje govori to da je Srbija ove godine na najvećem i najprestižnijem svetskom ocenjivanju vina u Londonu „Dikentr vorld vajn avards“ ostvarila do sada najveći uspeh, osvojivši pet zlatnih, 38 srebrnih i 59 bronzanih medalja.

Uz „Dikenter“, vina iz Srbije po prvi put dobijaju zasluženu pažnju međunarodnih stručnjaka i medija, kao što su Luka Gardini, Peter Moser i „Falstaf” koji sa velikim poštovanjem predstavljaju autohtone sorte Srbije, ali i međunarodne sorte koje po njihovom mišljenju pariraju najvećim vinskim regijama sveta.

Vinski turizam zajedno sa gastronomijom pre svega daje suštinsku autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji turisti najviše tragaju i bez čega savremene turističke destinacije ne mogu.

Balkanske kulinarske tradicije nose u sebi izvornu, zdravu pripremu domaćih obroka, od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po receptima predaka.

U skladu sa gastronomskim vizijama vrhunskih šefova, širom regiona, svi prisutni će biti u prilici da probaju specijalitete koji odišu kulinarskim umećem i nasleđem, a koje će prirpremati na licu mesta Mišlenovi šefovi.

Tradicija rakije je nezaobilazan segment balkanske autentičnosti, uvršten na listu Unesko - organizacije Ujedinjenih nacija za zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa.

Najbolje rakije u Srbiji mogu se porediti sa najprestižnijim francuskim konjacima i škotskim viskijima.

Na sajamovima u svetu one osvajaju nagrade, a njihov ogroman ekonomski potencijal biće predstavljen i na „Vinskoj viziji Otvorenog Balkana”.

Podsticajno okruženje Vinske vizije predstavlja jedinstvenu priliku da proizvođači predstave svoj vinski biznis, steknu nove poslovne kontakte, pode svoju viziju, ponudu, i upoznaju se sa vinskim porodičnim tradicijama.