Abdidžiku odgovara Kurtiju: Tri izgubljene godine, bez velikih projekata i novih priznanja

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Nakon što se premijer Kosova Aljbin Kurti na Fejsbuku pohvalio dostignućima u prvoj nedelji 2024. godine, reagovao je predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku. On je na istoj društvenoj mreži napisao da je Kurtijeva vlada doživela neuspeh za tri godine vladavine i dodao da u tom periodu nije bilo velikih projekata, kapitalnih dostignuća ili jačanja građanstva.

Šef DSK-a je na Fejsbuku napisao da se Vlada hvali priznavanjem pasoša, ali da u poslednje tri godine nije bilo priznavanja.

„Poslednje priznanje je bilo od strane Izraela, pre tri godine! Nema priznanja, nema članstva! Sankcije sa preko 300 miliona evra gubitka zbog ove izolacije! Hvali se naplatom računa na severu od 'Elektrosevera', kompanije u vlasništvu države Srbije. Više od sedam godina su se protivili ovom sporazumu, čak i protestom. Danas se isti sporazum najavljuje kao istorijski”, napisao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, vlada se hvali i liberalizacijom, koju je, kako navodi, pokret Samoopredeljenje prekinuo "nasiljem još 2016. godine".

„Tada su Kosovo, Ukrajina i Gruzija bili u jednom paketu. Sedam godina izgubljenih zbog razloga koji su već zaboravili. Oni to zovu razgraničenje. Ove tri godine su potpuno izgubljene. Nema velikih projekata, nema kapitalnih dostignuća, nema jačanja međunarodnog građanstva”, napisao je on, ističući da “Kosovo zaslužuje mnogo bolje”.