Abdidžiku: Odnosi SAD i Kosova nikada nisu bili na nižem nivou nego što su danas

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da su odluke Ustavnog suda neosporne i izvršne, prenosi Ekonomia Online.

On je rekao da je premijer Aljbin Kurti sasvim svesno izabrao lažne ciljeve kako bi došao na vlast ali je kasnije shvatio da to ne može da potraje.

“Sada su odluke Ustavnog suda nesporne i kad kažem neosporne to znači da su i izvršne. To je znak demokratske zrelosti pre svega za državu i društvo i to je uvek bio naš moto. Nažalost, Kurti je svesno izabrao da gradi osnovu za dolazak na vlast sa takvim lažnim ciljevima, a sada, kada je na vlasti, shvatio je da lažni uzroci ne traju, i da su štetni”, rekao je on.

Povodom sinoćnjeg sastanka sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom, Abdidžiku kaže da je postalo jasno da odnosi SAD i Kosova nikada nisu bili na nižem nivou nego što su danas.

“Na sastanku je jasno rečeno da odnosi Kosova i SAD nikada nisu bili na nižem nivou nego danas. Nedostatak bliske saradnje sa našim glavnim saveznicima, SAD, povlači posledice po evroatlantske integracije Kosova i ova situacija nas zabrinjava. Sada kada Kurti predstavlja Vladu Kosova, ove posledice se definitivno prenose na sudbinu Kosova. Ali obaveza svih nas je da te odnose čuvamo i njegujemo jer su oni neophodni i nezamenjivi”, rekao je on.