Ahmeti: Kurti ruši odnose sa saveznicima izgrađene dugogodišnjim naporima

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova Imri Ahmeti tvrdi da kosovska vlada ima česte promene stavova po pitanju dijaloga i izneneđen je što se lako uništavaju odnosi sa saveznicima koji su, kako tvrdi, građeni godinama, prenosi Front onlajn.

Gradonačelnik Lipljana i sekretar DSK je ocenio da je „logika isključivanja i odugovlačenja premijera Kurtija“ u odnosu na dijalog veoma štetna. 

„Definitivno nismo srećni što smo u ovoj političkoj poziciji kada su u pitanju međunarodni odnosi. Unutrašnje polarizacije u našem društvu i polarizacije u regionu i na međunarodnom planu su očigledno jedna od karata koje ovu vlast najviše održavaju u životu. Ovi trendovi da se izveštaji stalno pogoršavaju, ne verujem da čine uslugu ovoj zemlji i biće teško i biće potrebno mnogo vremena da se povrati izveštaj kakav je naša zemlja imala”, rekao je Ahmeti.

On je govorio i o „čestim promenama” u stavovima Kurtijeve vlade.

„Česte su promene stavova aktuelne Vlade po pitanju dijaloga. Videli smo ih od trenutka kada je izašao i tražio Vučićev potpis da prihvati Asocijaciju i druge sporazume, ali smo videli i ranije stavove pre dolaska na vlast, da će preispitati sve dogovore i da će biti dodatnih zahteva, a sada se uopšte ne pominju. Onda smo u kontinuitetu imali izjave da će dijalog biti šesti ili sedmi prioritet. Mislim da takva logika koja isključuje, prolongira, iritira druge ne ide u korist zemlji”“, rekao je Ahmeti.

On je podsetio da je Kosovo tu gde jeste zahvaljujući koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

„I sva ova konstrukcija svih tih godina tako dobrog odnosa sa celim međunarodnim faktorom da bude ugrožen promenama stavova, obećanjima koja se daju u početku i na kraju se ta obećanja menjaju, naravno da će biti teško da obnovimo ove odnose“, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, Kosovo rizikuje da dodatno naruši odnose sa međunarodnim prijateljima.

„Ovakvim pristupom verujem da još više rizikujemo, jer mislimo da drugi imaju obavezu prema nama, a ne vidimo svoje obaveze. U stvari, naša je obaveza da interno uredimo svoje poslove, a pomoć naših prijatelja je upravo vezana za to, kako bismo mogli da rešimo probleme sa kojima se kao država suočavamo. Težnja da okrivljujemo druge, a da ne tražimo odgovornost u sebi, sklonost je koja će nam stalno štetiti”, rekao je Ahmeti.