Analitičari o sastanku Vučić-Kurti: Promena prioriteta dijaloga, ZSO ne sme biti uslov Kosovu

Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom
Izvor: Print Screen

Kosovski analitičari ocenjuju da bi na sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu trebalo da se premene prioriteti dijaloga, uključujući i zahtev EU oko formiranja ZSO, prenosi Koha.

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da će se sastanak završiti neuspehom zato što će međunarodna zajednica insistirati na formiranju ZSO, prenosi Koha.

„I ovaj sastanak će biti, kao i ostali sastanci, još jedan neuspeh zato što će primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kako se čini, i dalje biti zahtev međunarodnog faktora za Kosovo. Mislim da je učinjena nepravda u sprovođenju dogovora iz plana redosleda“, rekao je Ukaj.

On smatra da ako EU želi da primeni osnovni sporazum, plan redosleda ne bi trebalo da za prvu tačku ima osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Mislim da bi samo reformisanje tog plana redosleda ili uvođenje drugih tačaka kao prvih tačaka implementacije sporazuma predstavljalo nastavak procesa dijaloga, ali i implementaciju sporazuma“, kazao je Ukaj.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiju ocenio je da predmet razgovora Kurti-Vučić trebaju biti Briselski sporazum i ostali njegovi aneksi, ali da je skeptičan da će Srbija da učini napredak.

„Predmet razgovora treba da budu pre svega Briselski sporazum i ostali aneksi. Ako može da se napravi pozitivan korak, to je dobro, ali sam skeptičan jer Srbiju ne zanima bilo kakav napredak u dijalogu sa Kosovom. Srbiju ne zanima mir na Balkanu. Srbija nije zainteresovana za evropske integracije“, rekao je Baraljija.

On je dodao da je uzrok i neuravnotežen pristup i nemogućnost EU da primora strane, a pre svega Srbiju, na sprovođenje sporazuma.

„Nije zbog pogrešne politike i pogrešnog pristupa, prosto podrška Srbiji i ponižavanje do sankcija, odnosno mera, prema Kosovu“, rekao je Baraljiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se 26. juna u Briselu kako bi razvili novu rundu dijaloga za normalizaciju odnosa u kojoj posreduje Evropska unija

Na tom sastanku na visokom nivou posredovaće visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom ovonedeljnih poseta Kosovu i Srbiji specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.