Albanske stranke u Severnoj Mitrovici ujedinjene protiv Srpske liste, nadaju se pobedi

Severna Mitrovica
Izvor: Print Screen

Albanske stranke u Severnoj Mitrovici odlučile su da se zajedno bore protiv Srpske liste, prijavile su se CIK-u za verifikaciju pod imenom „Mitrovica građanska inicijativa“, prenosi Ljajmi.

Skender Sadiku biće nosilac liste albanskih partija za Skupštinu opštine "Mitrovica građanska inicijativa" na lokalnim izborima koji će se održati 17. oktobra.

Predstavnik Demokratske partije Kosova Fljorent Azemi rekao je za Radio Slobodna Evropa da će deo liste biti zajednice koje ne pripadaju srpskoj nacionalnosti i da je više od pet meseci otkako je pokrenuta inicijativa za ujedinjenje.

"Udružili smo se, Pokret Samoopredeljenje  DPK, DSK, ABK, Koalicija Vakat, ANK, civilno društvo, zajednica RAE i rezervisali smo mesta za one Srbe koji misle drugačije od partijskog monopola na severu", rekao je Azemi.

Naglasio je da je uveren da će zajedno uspeti da pobede Srpsku listu.

"Mi nismo blok protiv bilo koga, okupili smo se radi sebe i radi poboljšanja života građana koji žive na severu. Naš cilj na izborima je normalizacija i demokratizacija života na severu", rekao je Azemi.

Gradonačelnik Severne Mitrovice trenutno je Milan Radojević iz Srpske liste.

Primer Severne Mitrovice slede stranke u opštini Novo Brdo

Srpska lista vodi i Opštinu Novo Brdo, gradonačelnik te opštine je već četiri godine Svetislav Ivanović.

Pokret Samoopredeljenje je u toj opštini pozvao albanske političke stranke da se kandiduju sa zajedničkom listom i zajedničkim kandidatom protiv Srpske liste.

Za sada je samo DPK pozitivno odgovorio na taj poziv.

Šef ogranka Pokreta Samoopredeljenje u Novom Brdu Abdilj Gaši je za RSE rekao da imaju za cilj da pobede Srpsku listu na izborima u svim opštinama kojima trenutno upravljaju.

"Pokret Samoopredeljenje ne samo u Novom Brdu, već i u svim drugim opštinama u kojima vlada Srpska lista, pokušava da se ujedini sa drugim albanskim entitetima i pobedi je na lokalnim izborima", rekao je Gaši.