Aljiu: Građani Preševa, Bujanovca i Medveđe dali doprinos i u ratu

Ljiburn Aljiu i Ardita Sinani
Izvor: GazzetaExpress

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiju kaže da su građani Preševa, Bujanovca i Medveđe, čak i u ratu na Kosovu, uvek bili aktivni i da je i njihovim doprinosom "stečena sloboda koju uživaju građani na Kosovu", prenosi Gazeta ekspres.

Aljiju, koji je posetio Preševo, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gradonačelnicom te opštine Arditom Sinani, rekao je da Kosovo zato ima dužnost i obavezu da to dobro vrati "braći iz te tri opštine".

"To je samo naš zadatak. Malo se na tome radi u odnosu na ono što moramo da uradimo", rekao je Aljiu i naglasio da je zato obaveza Vlade Kosova da brine o pravima i dobrobiti Albanaca koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i da će se nastojati da se Albanci ohrabre da ostanu u tim opštinama.

Ministar je istakao da je dužnost Vlade Kosova da u političkom aspektu pokrene pitanje prava građana te tri opštine u pregovorima sa srpskom stranom.

"Naša je dužnost da i u političkom aspektu, Republika Kosovo u pregovorima, na sastancima sa srpskom stranom uvek postavlja pitanje prava građana u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, uvek vodeći računa o principima reciprociteta", kaže Aljiu i navodi da će predstavnici kosovoske vlasti i dalje dolaziti u posete tim opštinama.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani izrazila je zadovoljstvo zbog posete Aljiua, i pozdravila, kako je rekla, praksu koju je uspostavila Vlada Kosova da njeni ministri u kontinuitetu dolaze u posete.

"Konačno, posle mnogo prepreka od strane državnih organa, naš prijatelj, naš brat iz Preševa, ministar je došao u posetu opštini Preševo", rekla je Sinani.

Dodala je da posete kosovskih ministara, pored produbljivanja saradnje predstavnika albanskih lidera u "preševskoj dolini" sa vlašću Kosova, služe i za podizanje svesti o pitanju Albanaca u te tri opštine.